BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rekord közelébe araszol a frank a forinttal szemben

A forint minimálisan gyengült az euróval szemben, a frank pedig árfolyam-rekord közelébe araszol a forint ellenében.

A forint szerdán hajszálnyit gyengült az euróval szemben a bankközi devizapiacon, 279,2-es szintről 279,6-ig. Napközben 280-as árfolyamon is megfordult a kurzus, miközben jelentős piacbefolyásoló hírek nem érkeztek.

Az év végén a likviditás alacsonyabb a devizapiacon, a volument az egyharmadára esik vissza – és pozíciók felvétele nem jellemző  –, így nagyobb volatilitás lehet a devizapiacon.

Az euró 1,25-ös szint alatt tartózkodik a svájci frankkal szemben, melynek hatására a frank történelmi csúcsra igyekszik a forinttal szemben. Az euró napi mélypontja 1,246-on volt a frank ellenében, ekkor a frank/forint kereszt 224,5-re emelkedett. Ez két forinttal marad el a 226,5-ös rekordtól. Az euró némileg stabilizálódott, a frankot 224 forint alatt jegyzik. A frank akár 230 forint is lehet.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

Szeptember 8-án, amikor a forint történelmi mélypontra zuhant az alpesi deviza ellenében a hazai deviza sokkal kedvezőtlenebb szinteken mozgott az euróval szemben. Akkor majdnem 10 forinttal többet kértek az euróért, mint most. Elmondható: nyáron nagyrészt a forint gyengülése okozott feszültséget a devizahiteleseknek, míg most legfőképp a svájci frank erősödése és az euró gyengülése, melynek legfőbb oka az eurózóna adósságválsága.

A hazai devizára a leminősítési aggodalmak miatt nehezedik nyomás, illetve megindulhat a spekuláció, hogy Magyarországot a befektetésre nem ajánlott kategóriába sorolja át valamelyik hitelminősítő. A Fitch lépése előtt 276 forint volt az euró karácsony előtt, most majdnem 280 forint.

A forint 0,14 százalékos gyengülésben áll öt óra után napon belül az euróval szemben, míg a legrosszabb árfolyam mellett 0,3 százalékos esést láthattunk.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.