BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A bevándorlók sem segítenek az elöregedésen és a szakemberhiányon

A magasan kvalifikált dolgozók iránt a kereslet növekedésére lehet számítani, miközben jelentős problémákkal kell megküzdenie a világ országainak a munkaerőpiacon - derül ki a World Economic Forum (WEF) jelentéséből.

A világ fejlett, és más országaiban is a magasan-képzett munkaerő jelentős növekedésére van szükség a gazdasági növekedés fenntartása érdekében – áll a World Economic Forum (WEF) legfrissebb jelentésében melyet a The Boston Consulting Grouppal (BCG) együttműködve készített.

A jelentés egyik legfőbb megállapítása, hogy a kereslet növekedni fog a magasan képzett szakemberek, technikusok és vezetők iránt. A szakértelemre – ezekre az emberekre – nagy kereslet várható a kereskedelmi szektorban, a szállítmányozásban és a kommunikációs szektorban a fejlődő államokban.

A következő két évtizedben a gyártási szektorban – feldolgozóiparban – lesz a legmagasabb a szakképzett munkaerő iránti igény, a növekedés mértéke meghaladhatja a 10 százalékot a fejlődő államokban; átlagosan az összes országban 4 százalék lehet a munkaerő-kereslet növekedése éves alapon. A jelentés kiemeli: egyedül az egészségügyi kutatások és fejlesztések hatalmas igényt generálnak a szakképzett dolgozók iránt.

A tudás-alapú társadalomban a tehetség, szaktudás hiánya igen komoly probléma lehet – szögezi le a kutatás. „Az emberi tőke helyett a pénzügyi tőke lesz a gazdaság növekedésének motorja” – mondta Hans-Paul Brükner, a The Boston Consulting Group vezérigazgatója.

Különböző problémákkal néznek szembe a világ országai: az egyenetlen oktatási rendszerrel, a dolgozók foglalkoztathatóságának különbözőségével a déli félgömbön, a demográfiai változásokkal az északi féltekén. A rengeteg dolgozó után, akik nemsokára nyugdíjba mennek súlyos szakemberhiány keletkezik majd.

A jelentés megállapítja, hogy az elöregedést nem fogja ellensúlyozni a bevándorlás Németországban, az Egyesült Államokban, Kanadában és Angliában sem. Ma, a külföldről jött dolgozók 2 százaléka rendelkezik felsőfokú – vagy azzal egyenértékű – képesítéssel Európában a munkaerőpiacon, míg az Egyesült Államokban ez az arány 4,5 százalék, Kanadában majdnem 10 százalék.

A WEF jelentése leszögezi: az Egyesült Államoknak több mint 25 millió dolgozóra lehet szüksége, Európában pedig 24 milliót is meghaladó munkavállalóra 2030-ra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.