BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Óriási öröm: Olcsóbb a magyar adósság - Erősödött a forint

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 3, 5 és 10 év lejáratú kötvényeket bocsátott ki, és a nagy érdeklődésre való tekintettel megemelte a kibocsátási szintet mindhárom lejáratú papírra.

„Kedvező nemzetközi környezetben, jó befektetői hangulat mellett adta el kötvényeket az ÁKK” – mondta Borbély László András az adósságkezelő vezérigazgató-helyettese.

Hozzátette: „a Magyarországgal kapcsolatos várakozások is pozitívnak tűnnek, a várható bejelentések jó irányba mutatnak a költségvetés szempontjából”. Kiemelte: „egy aukcióból messzemenő következtetéseket nem lehet levonni, sem akkor, ha kicsit jobban sikerül, és akkor sem, ha rosszabbul”.

A 3 éves kötvények az eredetileg tervezett 20 milliárd forint helyett 25 milliárd forint értékben adta el a kibocsátó, 57,7 milliárd forintos benyújtott mennyiség mellett. A túljegyzés mértéke 2,85-szörös az eredeti tervhez képest. A hozamok 6,88 és 6,92 százalék között szóródtak, 6,9 százalékos átlaghozam mellett. A hozamcsökkenés meghaladja a fél százalékot az előző kibocsátáshoz képest, 52 bázispontos csökkenést tapasztaltak az aukción.

Az 5 év lejáratú kötvényekből a tervezett 15 milliárd helyett 22,5 milliárdot adott el az ÁKK, 84,3 milliárd forintos vásárlási szándék mellett. A túljegyzés több mint ötszörös. A hozam 7,05 és 7,08 százalék között szóródott, 7,07 százalékos átlaghozam mellett. A hozamcsökkenés 55 bázispontos az előző kibocsátáshoz képest.

A 10 éves állampapírokból a tervezett 10 milliárd forint helyett 5 milliárddal többet, 15 milliárdnyit adott el az adósságkezelő. A lefedettség 2,7-szeres szinten alakult. A minimális hozam 7,23, a maximális 7,27 és az átlaghozam 7,25 százalékon alakult. A hozamok esése itt is meghaladta a fél százalékot, mintegy 53 bázispont a csökkenés mértéke.

E közben a forint is jelentősen erősödött: a délelőtti 275 feletti szintről 273-ig kapaszkodott a hazai deviza. Az aukció előtt éppen 274 forint felett jegyezték az eurót, utána 273 alá is benézett a hazai deviza. Pillanatnyilag 273,2 forinton jegyzik az eurót.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.