BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Örülhetnek a devizahitelesek: gyengül a svájci frank

A svájci frank gyengül a bankközi devizapiacon a vezető fizetőeszközökkel, így az euróval szemben is. Az erős frank hatást gyakorolhat az ország gazdasági növekedésére - közölte a jegybank. Ennek hatására felerősödött az a várakozás, hogy az Svájci Nemzeti Bank (SNB) visszatér a piacra, és jegybanki intervencióval gyengítheti a frankot.

A svájci frank volt a legrosszabbul teljesítő deviza a dollár és az euró ellenében a vezető devizák közül, miután a Svájci Nemzeti Benk (SNB) közölte, hogy az alpesi deviza erősödése fenyegeti az ország gazdasági növekedését – számol be a Bloomberg hírügynökség. A svájci frank 16 vezető devizával szemben esett, és a negyedik egymást követő napon gyengül az euró ellenében.

A frank erősödése egyes exportőr vállalatoknak rendkívüli versenyhelyzetet teremt - mondta az SNB alelnöke, Thomas Jordan szerdán késő este. A jegybankár nem volt hajlandó elárulni, hogy a nemzeti bank újrakezdi-e az interveniálást a frank gyengítése érdekében. Elemzők szerint ugyanakkor az SNB visszatérhet devizapiacra, és kísérletet tehet az árfolyam befolyásolására.

A forint eközben eltávolodott a 220-as szintről a frankkal szemben, 215 forinton jegyzik az alpesi devizát, elsősorban a kedvező nemzetközi piaci hatásoknak köszönhetően.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

Az előző év novembere óta 8 százalékkal értékelődött fel a frank az euróval szemben. A deviza folyamatosan döntött meg újabbnál újabb történelmi szinteket, a legutóbbit december 30-án állította fel az alpesi deviza, hajszálnyival az 1,24-es szint felett, 1,2402-nél.

Az erősödés az euróövezeti szuverén adósságválságnak tudható be elsősorban, mely arra ösztönözte a befektetőket, hogy a legkevésbé kockázatos eszközbe meneküljenek.

Az SNB több mint egy évig rendszeresen avatkozott be a piaci folyamatokba, és hajtott végre devizapiaci intervenciót, hogy gyengítse a frankot. A politikai döntéshozók pénteken találkoznak és megbeszélést tartanak a szakszervezetekkel és a vállalkozásokkal: meg fogják vitatni, hogy az erős frank milyen hatást gyakorol a svájci gazdaságra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.