BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vége a forint szárnyalásának - Mi történt?

A forint csütörtökön gyengült, miközben a kedvező nemzetközi hangulat elromlott.

A forint jelentősen gyengült csütörtökön a bankközi devizapiacon, majdnem egész heti előnyét elveszítette az euróval szemben. A hét elején 275 feletti árfolyamról indult a hazai deviza, majd szerdára 272 alá is benézett. Ma újra a lélektani 275 forintos szinten is jegyezték az eurót. A közös európai deviza 274,6 forinton áll. A svájci frankot 213,3 forinton jegyzik délután, melyre a 211,81-es zárásról gyengült a hazai deviza.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 1 éves kincstárjegyeket adott el, a kibocsátás nagy lefedettség mellett kedvezően alakult, és a hozamok is csökkentek.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

A héten kedvező nemzetközi hangulatban tudott erősödni a forint, a vezető tőzsdeindexek jelentősen emelkedtek, a BUX pedig a világ 5. legjobban teljesítő indexe volt szerdára ebben az évben.

A magyar kormány február végéig tervezi bejelenteni a költségvetési kiigazítási program részleteit, melyek az első hírek szerint 600 és 800 milliárd forint közötti kiadáscsökkentésről szóltak, a tegnapi bejelentés pedig 600-660 milliárdos csomagról szól, melynek kétharmada kiadáscsökkentés. Ez „némileg kiábrándító lehet” – fogalmaznak az Equilor elemzői a Facebook oldalukon.

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának kamatdöntése gyakorolhat hatást az árfolyamra a jövő hét elején, majd az, hogy a hitelminősítők hogyan értékelik a magyar kormány kiigazítási programját. A befektetők sem felejtették el, hogy hajszálnyira van Magyarország a „bóvli” (befektetésre nem ajánlott) szinttől mindhárom nagy hitelminősítőnél. Miközben nem szabad elfelejteni, hogy a nemzetközi befektetői hangulat – így az eruózóna adósságválsága is – meghatározó.

Az euró stabilitást mutat a svájci frankkal szemben, miközben csütörtökön korrekción mennek keresztül az európai tőzsdék. A vezető indexek 0,5 és 1,35 százalék közötti esésben állnak. A frankot 1,287-es szinten jegyzik az euróval szemben, mely jelentős eltávolodást jelent a tavaly év végi történelmi, 1,24-es mélyponttól.

Az eurózóna adósságválsága némileg háttérbe került, az euró megérintette az 1,35-ös szintet a dollárral szemben, majd 1,335 körüli árfolyamra esett vissza.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.