BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

OECD: a sor végén kullogunk

Magyarországnál csak három ország tudott magasabb munkanélküliségi rátát felmutatni a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagországai közül tavaly decemberben.

A 34 tagú szervezetben a munkanélküliség átlagosan 8,5 százalék volt a tavalyi év utolsó hónapjában, 0,1 százalékponttal kevesebb, mint 12 hónappal korábban. Az Európai Unió átlaga 9,6, az eurózónáé pedig 10,0 százalék volt decemberben, vagyis a monetáris unióhoz még nem csatlakozott országok összességében jobban állnak, mint a zóna tagjai.

Csakhogy Magyarország ebből a szempontból nem sokat tett segített az eurózónán kívüli országoknak, hiszen hazánkban decemberben 11,7 százalékon állt a munkanéküliségi ráta. Ennél rosszabb mutatót csak a Spanyolország, Szlovákia és Írország tudott felmutatni, sorrendben 20,2, 14,5, illetve 13,8 százalékkal.

A változásokat tekintve talán még rosszabbul állunk, hiszen míg az OECD-tagállamok többségében csökkent a munkát kereső de nem találó polgárok aránya, addig nálunk 1,0 százalékponttal emelkedett a ráta. Hozzánk hasonló mértékű volt az emelkedés a vizsgált 12 hónap során Dániában, míg Spanyolországban 1,1, Szlovéniában pedig 1,4 százalékpontos volt a növekedés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.