BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább kell élénkíteni a lakossági keresletet

lehetőségek. A jelenlegi termékpaletta átalakításával, a már meglévő ügyfelek elégedettségének növelésével szerezhetik vissza a bankok a válság által megtépázott bizalmat. A lényeg, hogy valamilyen irányba minden pénzintézetnek el kell indulni ahhoz, hogy a jövőben képes legyen növekedésre, ügyfélkörének bővítésére – vélekedett lapunk kérdésére Gyenes Gergely, az Axa csoport Magyarország jelzáloghitel-termékmenedzsere.

A hazai bankok számára jelenleg az okoz komoly gondot, hogy a hitelpiacon alig van kereslet. A 2008 őszéig tartó bővülés után immár harmadik éve sokkal szerényebb keretek között kell kialakítani a hatékony és eredményes működés feltételeit. Lassú fellendülés, óvatos növekedés ugyan tapasztalható az utóbbi hónapokban, de a kereslet vagy legalább a hiteltermékek iránti érdeklődés számottevő erősödéséről egyelőre nem beszélhetünk – vélekedett Gyenes Gergely.

E visszaesésnek több oka is van. Elsők között az ingatlanpiac befagyását kell megemlíteni, amelyben az immár sokadjára meghosszabbított kilakoltatási moratóriumnak is szerepe van. A házakat, lakásokat, telkeket immár hosszú hónapok óta nagyon nehéz eladni (nemcsak a moratóriummal érintett esetekben, hanem a piac egészén), a vásárlók pedig kevesellhetik az áresés mértékét. Míg Nyugat-Európában a válság hatására akár 20-25 százalékkal is csökkentek az árak az ingatlanpiacon, Magyarországon ekkora zuhanás korántsem következett be. Az, hogy egy tízmillió forint körüli ingatlant néhány százezer forinttal olcsóbban lehet megszerezni, nem nevezhető túlságosan erős motivációnak a vásárlók szemszögéből – vélekedett a szakember.

A magyar pénzintézetek helyzetét nemcsak az ingatlanpiac befagyása nehezíti meg, hanem – igaz, ez szorosan összefügg az előbbivel – a devizahitelezés leállása is. A kormányzati tiltáson túl ebben annak is komoly szerepe van, hogy a bankok tapasztalata szerint már a lakosság sem nyitott a devizakölcsönökre, a nehéz helyzetbe került adósokról szóló tudósítások az emberek többségét elbizonytalanították. Annyiból jogos az aggodalom, hogy a 2020-as magyar eurócsatlakozási céldátum olyan messze van, hogy addig akár egy újabb súlyos, az árfolyamokat megbillentő válság is kialakulhat.

Egyelőre tehát a pénzintézeti növekedés fő iránya a forinthitel lehet. Itt az lenne a cél, hogy e kölcsönök teljes hiteldíjmutatója (THM) minden esetben 10 százalék alatt maradjon – tette hozzá Gyenes Gergely. Előrelépést jelentene az is, ha a forintalapú hitelek körében a tipikusan egyéves kamatperiódusokat a közeljövőben akár öt-tíz éves időtartamra lehetne szélesíteni. Ennél hosszabb periódus bevezetése ugyanakkor nem valószínű, hiszen ilyen időtávra már csak komoly nehézségekkel és drágán lehet forrásokat szerezni.

A THM alacsonyan tartása és a kamatperiódus növelése mellett még a jelenlegi nehezebb gazdálkodási körülmények között is számos lehetőség kínálkozik a bankok számára tevékenységük fejlesztésére – vélekedett Gyenes Gergely. A pénzintézetek többségénél már ma is mindennapos gyakorlat a meglévő ügyfélállomány szerződéseinek átstrukturálása, elsősorban a futamidő meghosszabbítása révén. Az Axánál egy a kormányzat javaslatához hasonló megoldás mellett döntöttek: tavaly október és ez év március között rögzítették a svájci frank törlesztési árfolyamát. Természetesen igen népszerűek a kamatkedvezmények vagy az olyan akciók is, mint az ingyenes előzetes hitelbírálat felkínálása.

Gyenes Gergely hangsúlyozta: mára minden pénzintézet kidolgozott megoldásokat a meglévő nehézségek enyhítésére, ezeket a kezdeményezéseket tovább kell vinni, erősíteni. Annak fényében különösen így kell tenni, hogy a kormányzati erőfeszítések mellett a törlesztési nehézségekkel küzdő devizahiteles családok helyzetének rendezése is elsősorban a bankok feladata lesz. n VG

hasonlóság

A problémás ügyfelek arányában nincsenek számottevő különbségek az egyes magyarországi pénzintézetek között – mutatott rá lapunk kérdésére Gyenes Gergely. Az olyan ügyfelek aránya, akiknél bármiféle fizetési, törlesztési nehézség adódik, mintegy 10 százalék. Ez azonban nem a teljesen fizetésképtelen, csőd szélén álló adósokat takarja, az utóbbiak aránya ennél jóval alacsonyabb.




l a hiteldíjmutató alacsonyan tartása

l a meglévő ügyfelek szerződéseinek átalakítása, megújítása

l a futamidő meghosszabbítása

l az árfolyam átmeneti rögzítése a devizahitelek esetében

l kamatkedvezmények, ingyenes hitelbírálat-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.