BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A forint a régió éllovasa

A forint a régió legjobban teljesítő fizetőeszköze lett kedden, amint a kockázatvállalási hajlandóság javult Európában.

A nemzetközi befektetői hangulat kedden kedvezően alakult, a vezető európai tőzsdeindexek 0,8-1,2 százalékos emelkedést mutatnak. Az amerikai részvényindexek a határidős piacokkal összhangban minimális, 0,3 százalékos emelkedéssel nyitottak. A forint ebben a környezetben erősödni tudott: a reggeli 268-as szintről 266,57-ig menetelt az euróval szemben. Délután 267,2 forinton jegyzik az eurót.

A forint napközben 0,5 százalékos erősödést mutatott, jelenleg több mint 0,3 százalékkal javított teljesítményén az euró ellenében. Ezzel a régiós devizák közül a legjobban teljesítő fizetőeszközzé vált. A lengyel zloty délután stagnálást mutat, a román lej 0,2 százalékkal erősödött a közös európai devizával szemben. A cseh korona 0,4 százalékot esett.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

A forint a svájci frankkal és az amerikai dollárral szemben is erősödött. Az alpesi deviza ára a reggeli 221,5-ös szintről 220 forintra ereszkedett, és délután 220,5 forinton jegyzik. A zöldhasú délelőtt 187,5 forintba került, míg délután 186 forinton állt a kurzus.

A forint ereje mellett szólhat, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tegnap 6 százalékon hagyta a jegybanki alapkamatot, és jelezte: hosszabb ideig maradhat az irányadó ráta. Az eurózövezti periféria adósságválsága viszont inkább a kockázati hajlandóság csökkenését okozza, amely a feltörekvő devizáknak, így a forintnak is kedvezőtlen.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.