BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Járulékos kár

„Paraziták” – a cseppet sem hízelgő elnevezéssel Vlagyimir Putyin illette hétfőn az amerikaiakat, akik szerinte lehetőségeiken felül élnek, és problémáik egy részét a világgazdaságra hárítják.

Bár a durva minősítés különösen furcsa egy olyan ország miniszterelnökétől, amely szinte kizárólag ásványkincseinek köszönheti világgazdasági súlyát, véleményével azonban nyilván nincs egyedül. Olyannyira, hogy már maga Nixon elnök pénzügyminisztere, John Connolly is tulajdonképpen erről beszélt, amikor hírhedt, 1971-es mondásával figyelmeztette európai kollégáit: „A dollár a mi pénzünk, de az önök problémája.”

Az Egyesült Államok kivételes helyzetét jól mutatja, hogy adósságának kilátásba helyezett leminősítése ellenére a tízéves amerikai állampapírok hozama tavaly november óta nem látott mélypontra zuhant. Míg más államok finanszírozása egy ilyen hírre jelentősen megdrágulna, Amerika egyre olcsóbban juthat forráshoz. A befektetők ugyanis úgy spekulálnak, hogy mivel a gazdaság állapotáról kiábrándító adatok látnak napvilágot, a tegnap megszavazott adósságplafon-megállapodás pedig nem hagy teret a fiskális élénkítésre, a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve hamarosan elkezdi a mennyiségi könnyítésnek nevezett kötvényvásárlási program harmadik szakaszát, amellyel pluszpénzt pumpál a gazdaságba. Miután a dollár továbbra is a világ vezető tartalék valutája, a Fed „büntetlenül” megteheti ezt.

Komoly mellékhatásai persze előbb-utóbb az Egyesült Államokban is lesznek azoknak a költségvetési és monetáris ösztönző akcióknak, amelyek eredményessége eddig is igencsak megkérdőjelezhető volt. Az azonnali vesztesek azonban azok, akik dolláreszközöket halmoztak fel, vagy épp az ilyenkor menedékvalutának számító svájci frankban adósodtak el.

Az ő számukra egyelőre marad a keresetlen jelzők aggatása. Szerény vigasz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.