BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zuhan a CDS-felár - Csökken a leminősítés veszélye

Hirtelen javulással többheti mélypontra süllyedt a csütörtök délutáni londoni kereskedésben a magyar államadósság-törlesztési kockázat biztosítási tranzakcióinak árazása, arra a hivatalos bejelentésre, hogy tárgyalások kezdődnek a magyar kormány és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) között egy új típusú együttműködésről.

Londoni felzárkózó piaci elemzők a hír bejelentése után azt valószínűsítették, hogy a várható megállapodás a szinte "kondíciók nélküli" rugalmas hitelkeret és az általában erős feltételekhez kötött "szabvány" készenléti hitelegyezség között lehet majd.

Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató, a CMA DataVision szakelemzői az MTI kérdésére elmondták, hogy a magyar kormánykötvények nem teljesítővé válásának rizikójára köthető piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama a 605,4 bázispontos előző záróról 576 bázispont környékére csökkent a csütörtöki késői londoni kereskedésben. Ez azt jelenti, hogy a magyar törlesztési leállás elleni határidős biztosítási tranzakciók éves árazása 10 millió euró magyar szuverén adósságra csaknem 30 ezer euróval lett olcsóbb az előző záróhoz képest.

Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) bankcsoport londoni globális felzárkózó térségi kutatórészlegének vezetője a bejelentést kommentálva úgy vélekedett, hogy a tárgyalások hírével Magyarország "időt nyerhet a hitelminősítőknél", és elképzelhető, hogy a hitelminősítők - ha szándékukban állt a magyar adósosztályzat rontása - ezt a döntésüket most halasztják.

Neil Shearing, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-befektetési elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piaci főközgazdásza az MTI-nek csütörtökön szintén azt mondta, hogy elképzelhetőnek tartja a hitelminősítői döntések halasztását.

A Standard & Poor''s, a világ legnagyobb hitelminősítő csoportja a minap negatív kihatású megfigyelés alá vette a befektetési ajánlású sáv alsó szélén lévő magyar államadós-osztályzatot, közölve: a felülvizsgálat eredményéről várhatóan még ebben a hónapban döntést hoz, azoknak a további információknak a függvényében, amelyeket a magyar kormány szolgáltat a gazdasági kihívások kezelésének mikéntjéről.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.