BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Százmillióból támogatja Pécs a kkv-kat

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara kezdeményezésére Pécs városa egy külön erre a célra elkülönített százmilliós forrásból támogatja az állami juttatást nyert helyi vállalkozók beruházásait, fejlesztéseit.

Az úgynevezett gazdaságfejlesztési célelőirányzatból jövőre 30, az azt követő esztendőben pedig 70 millió forintos keretre pályázhatnak a technológiájukat, foglalkoztatásukat állami támogatásból is fejlesztő, bővítő helyi vállalkozások. Miután a kezdeményezést már elfogadta a megyeszékhely önkormányzatának képviselő-testülete, és a gazdasági bizottság korábban a részletes feltételeiről is döntött már, így várhatóan a jövő esztendő első negyedévében kerül sor a pécsi vállalkozások által már régóta várt pályázat kiírására.

„Támogatásban azok a helyi kis- és középvállalkozások részesülhetnek, amelyek sikeresen szerepeltek az uniós és hazai gazdaságfejlesztő, valamint munkahelyteremtő és munkahelymegőrző pályázatokon, így hozzájárulva a helyi gazdaság gyarapodásához” – tájékoztatott a kiírás egyik kulcsfeltételéről a városvezetés.

Az elmúlt években készített gazdasági elemzések egyértelműen jelezték, hogy a térségünket elkerülték a jelentős külső (külföldi) tőkebefektetések. A tőkeszegény kis- és középvállalkozásai pedig csak lassú ütemben tudnak fejleszteni. Megfelelő önrész hiányában a pályázati lehetőségekkel is csak kevesen képesek élni, ráadásul térségünk, a város a folyósított támogatások térképén is visszafogottan szerepel. Ezen változtathat a mostani kezdeményezés. A támogatás a fejlesztésekhez szükséges önerő megteremtéséhez, növeléséhez nyújt segítséget. Mértéke a kérelemben szereplő pályázati költségek 15 százaléka lehet, nagysága nem haladhatja meg a cég előző évi iparűzési adójának 30 százalékát, legfeljebb 6 millió forintot.

Kedvezmény kell

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara már évek óta szorgalmazza a helyi vállalkozások működését segítő alap létrehozását. A most formálódó pécsi kezdeményezéshez hasonlót már elindított Mohács és Szigetvár városa, ahol a fejlesztő, foglalkoztatást bővítő vállalkozások az adóterhekből is kapnak könnyítést.

Utóbbi megoldást Pécs esetében is szorgalmazza a gazdasági önkormányzat, amely hetek óta tiltakozik a baranyai megyeszékhelyen tervezett, a vállalkozásokat is érintő adóemelések ellen.

Utóbbi megoldást Pécs esetében is szorgalmazza a gazdasági önkormányzat, amely hetek óta tiltakozik a baranyai megyeszékhelyen tervezett, a vállalkozásokat is érintő adóemelések ellen. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.