BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jobban fog fájni: Kemény bércsökkentést követel az IMF a görögöktől

A görög béreket csökkenteni kell és az IMF a görög munkavállalóktól nagyobb áldozatot kíván, mint az Európai Bizottság - írja a Die Presse.

A bécsi lap szerint a görögöknek további fájdalmas jövedelemcsökkentésre kell berendezkedniük. Az Európai Központi Bank (EKB), az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselőiből álló úgynevezett trojka Görögországban a bérek és a nyugdíjak megkurtítását akarja elrendelni - írja a Handelsblatt, EU diplomatákra hivatkozva. A felek azonban nem értenek egyet abban, hogy a béreket milyen mértékben kell visszavenni. A vita a hét vége utánra tolódhat. 

Az IMF a görög munkavállalóktól nagyobb áldozatvállalást kíván, mint az Európai Bizottság – hangoztatták az illetékesek. Hétfőn délután az euróövezet tagországainak pénzügyminiszterei összegyűlnek és legkésőbb ekkorra kell a trojkának elkészítenie  a Görögországnak szánt új reform- és takarékossági programot. Ám két nappal ezelőtt Paul Thomsen, az IMF delegációjának vezetője bírálattal illette a magas görög minimálbéreket.  A görögországi minimálbér "drámai mértékben magasabb" a többi európai országban érvényes minimálbérhez viszonyítva - hangoztatta Thomsen. Szerinte botrányos, hogy a magas minimálbérek miatt a fiatalok kereken 40 százaléka munkanélküli Görögországban.

A Die Presse emlékeztet arra, Lukasz Papademosz görög miniszterelnök már megígérte, hogy még a tavaszra kitűzött választás előtt törvényeket terjeszt a parlament elé azzal a céllal, hogy csökkentse a bérköltségeket Görögországban, és nemzetközileg versenyképesebbé tegye az országot.
  

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.