BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: Még a startvonalon sem állunk az IMF-tárgyalásokhoz

Néhány hetes csöndet követően a napokban újra a figyelem középpontjába került az IMF-megállapodás. A legfrissebb fejlemények szerint a hivatalos tárgyalások továbbra sem kezdődhetnek el, miután az EU nem adta meg a zöld jelzést. A kormányzati kommunikáció megerősítette, hogy az ország továbbra is törekszik a mielőbbi megállapodásra – írják heti elemzésükben a CIB Bank közgazdászai.

Az európai hatóságok azonban további lépéseket és még nagyobb elköteleződést várnak el a kormánytól a vitatott törvények ügyében, amelyek között hangsúlyozottan szerepel a jegybanktörvény. A kormány elfogadta a jegybank törvénymódosításait, amelyet megküldött az EKB-nak véleményezésre, de sajtóértesülések szerint továbbra sem sikerült megnyugtatóan rendezni a jegybanki függetlenség kérdését – emlékeztet Trippon Mariann és Jobbágy Sándor.

Hozzáteszik, „az IMF is megerősítette, hogy egyelőre nincs szó a hivatalos tárgyalások megkezdéséről, ahhoz elengedhetetlen, hogy a kormány konkrét lépéseket tegyen. Ennek megfelelően Fellegi Tamás jövő heti washingtoni útja is csak informális egyeztetés lesz”.

Gyakorlatilag tehát még a startvonalhoz sem állhatunk, de az is kétséges, hogy a zöld jelzés megadását követően milyen gyorsan kerülhet sor a tényleges megállapodásra. Az „igazi” tárgyalások során ugyanis komoly gazdaságpolitikai kérdések merülnek majd föl (egykulcsos adó, válságadók és a többi vitatott intézkedések), amelyek terén jelenleg szintén nagyon messze állnak a potenciális tárgyalófelek álláspontjai – mutatnak rá a CIB bank elemzői.

„Ilyen körülmények között nem meglepő, hogy a piaci szereplők egyre távolabbi időpontra teszik a megállapodást, sőt egyre többen gondolják úgy, hogy van esély arra is, hogy teljesen meghiúsulnak a tárgyalások” – írják a közgazdászok.

Hangsúlyozzák azt is, hogy a tényleges tárgyalási folyamat során is komoly vitákra számíthatunk, így jelenleg a piaci szereplők többsége már május-júniusra teszi a megállapodás legkorábbi lehetséges időpontját – vagyis az ország sérülékenységével és finanszírozhatóságával kapcsolatos aggodalmak újra reflektorfénybe kerültek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.