BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szűk esztendő után az Erste

A magyarországi Erste csoport több mint 100 milliárd forintos üzemi eredményt ért el 2011-ben, ám a komoly mértékű kockázati céltartalék-képzés nyomán bő 150 milliárdos adó előtti veszteséget könyvelt el.

Az Erste Bank Hungary Zrt. -152,1 milliárd forintos adózás előtti eredményt ért el tavaly, miközben az üzemi eredmény 9 százalékkal növekedve 100,6 milliárd forintot tett ki – hangzott el a bankcsoport 2011-es eredményeit bemutató sajtótájékoztatón.

A csoportszintű mérlegfőösszeg 3253 milliárd forintot ért el 2011 végén, amely 9 százalékos bővülést jelent a bázisidőszakhoz viszonyítva: az eszközállomány növekedésében viszont igen jelentős szerepe volt az árfolyamhatásnak, amelynek nyomán a devizában nyilvántartott eszközök felértékelődtek.

Jelasity Radován elnök-vezérigazgató a számok kapcsán elmondta: a bankcsoportnak mind a vállalati, mind a lakossági üzletágban komoly nehézségekkel kellett szembenéznie, hiszen a hitelportfólió minősége tovább romlott, és a lakossági területen – egyebek mellett - a végtörlesztés is komoly veszteségeket okozott az Erstének. Ez utóbbi kapcsán az elnök-vezérigazgató közölte: az Erste ügyfelei 156,9 milliárd forintot fizettek vissza a jogszabály által biztosított végtörlesztési konstrukcióban, amely eredeti értéken több mint 216 milliárd forintnyi mennyiséget jelentett. Ebből eredően a banknak a végtörlesztés nyomán 59,6 milliárd forintos vesztesége keletkezett.

Ami a jövőt illeti, Jelasity Radován szerint az Erstének a korábbinál sokkal tudatosabb üzleti fókuszra van szüksége, vagyis vége van a „mindenkinek, mindent, minden csatornán” időszaknak. Emellett a betétgyűjtésre is nagyobb hangsúlyt kíván helyezni a hitelintézet, sokkal kevésbé támaszkodva ezáltal külső forrásokra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.