Jó üzlet lett az agrárium tavaly, a felfutásnak pedig nem csak a világpiaci árak növénytermesztőknek kedvező alakulása volt. Az Európai Unióba exportáló hazai gazdák számára paradox módon jót tett a Magyarországot övező gazdaságpolitikai bizonytalanság, és az ebből eredő forintgyengülés, hiszen ez jelentősen javította exportpozíciójukat. A tavalyi év részben emiatt is volt sikertörténet a növénytermesztők, főként a kalászos gabonák és a kukorica termelőinek.
Az agrártermékek külkereskedelme 2011 első háromnegyed évében 26 százalékkal nagyobb aktívummal zárt, mint egy évvel korábban.A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek kivitelének értéke a múlt év január-szeptemberi időszakában 4,988 milliárd euró volt, míg a behozatal értéke 3,132 milliárd eurót tett ki – közölte egy múlt év végi jelentésében az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI). A végső mérleg a 2011-es év egészét nézve még kedvezőbb: az agrárium szerepe kiemelkedő volt a váratlanul jó GDP-adat összetételében.
Az agrártermékek külkereskedelme 2011 első háromnegyed évében 1,856 milliárd euró aktívumot eredményezett. Ez 26 százalékkal nagyobb, mint 2010 azonos időszakában volt. A kivitel 21,2 százalékkal, a behozatal 18,6 százalékkal nőtt. Az adatok szerint tavaly az agrár-külkereskedelmi forgalom értéke minden hónapban magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az exportértéke 15-30 százalékkal, az importé egyes hónapokban 5 százalékkal, máskor 30 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.
A vizsgált mezőgazdasági és élelmiszeripari termékkör 24 árucsoportja közül 20 árucsoport exportértéke emelkedett 2011 első háromnegyed évében, az előző év azonos időszakához képest. Legnagyobb mértékben - közel 200 millió euróval - a gabonafélék export árbevétele nőtt. De az élelmezésre alkalmas húsfélék és az állati, valamint a növényi zsírok és olajok árbevétele is jelentősen - 119, illetve 123 millió euróval - emelkedett.
„Az élelmiszeripar és a mezőgazdaság nettó exportőr Magyarországon, a többlete 2,5 - 3 milliárd euróra tehető. Tehát minden 1 forintnyi gyengülés 2,5 - 3 milliárd forint pluszbevételt hoz az agráriumnak és az élelmiszerágazatnak” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Raskó György. Az agrárközgazdász hozzátette: „átlagosan a normálisnak tekintett szinthez képest tavaly 15 forinttal gyengébb volt a hazai fizetőeszköz az euróval szemben, vagyis az ágazat így legkevesebb 35 milliárd pluszot tudott elkönyvelni.” Raskó hangsúlyozta: az exportpozíció ilyenformán romlik egy esetleges IMF-megállapodás nyomán fellépő forinterősödéssel.
A forintgyengülésből adódó előny természetesen nem egyformán érintette az élelmiszergazdaság szereplőit. Az alapanyagtermelők, a külföldre szállító gabonafélét, és olajos magvakat termesztő gazdák jártak a legjobban a gyenge forinttal. Ez a gazdálkodói kör komoly nyereségre tehetett szert a bizonytalanság okozta árfolyamszint révén. A mezőgazdaság és az élelmiszeripar szereplői közül azok tudták kevésbé kihasználni a lehetőséget, amelyeknek tevékenységükből adódóan kiemelkedően magas az importhányaduk. Így nem tudott vagy nem teljes mértékben tudott élni a lehetőséggel a húsipar. Ennek fő oka, hogy az ágazatban döntően felhasznált sertéshúsnak mára csaknem 40 százalékát külföldről, jellemzően az euróövezetből hozzák be, így a forintgyengülés ebben az esetben költségnövekedést jelentett.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.