BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Október, a legkegyetlenebb hónap - Vagy mégsem?

„Április a kegyetlen” – írta T. S. Eliot, de a tőzsdén októbernek van legrosszabb híre. Az aggodalmak az idén talán alaptalanok.

A legnagyobb amerikai tőzsdei cégek árfolyamát követő Standard & Poor’s 500 Index az év tízedik hónapját gyakrabban zárta emelkedéssel, mint eséssel. Igaz, hogy amikor lefelé tartottak az árfolyamok, akkor úgy zuhantak, mint a kő.

Minden idők 10 legrosszabb kereskedési napja közül öt esett októberre: a Dow Jones összesítése szerint 1929 októberének két egymást követő napja mellett 1987-ben és 2008-ban került be egy-egy októberi kereskedés a fekete napok almanachjába.

Az idei október viszont meglepheti a borúra számító befektetőket – írja Jonathan Burton a MarketWatch blogjában.

A szakember Mary Ann Bartelst, a Bank of America Merrill Lynch technikai elemzőjét idézi, aki erős carry over hatásra számít, és úgy véli: a szeptemberi 2,4 százalékos erősödésből október is örökölhet valamennyit.

Emellett szól a múltbeli tapasztalat is: amikor az S&P 500 szeptemberben emelkedett, októberben átlagosan 1,8 százalékos volt az erősödés – jóval a hónap 0,4 százalékos „történelmi átlaga” fölötti.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.