BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lejárt a napraforgó ideje?

Jelentősen megváltoztathatja több szántóföldi kultúra, elsősorban a napraforgó jövedelmezőségét az a brüsszeli lépés, amelynek értelmében az EU betiltja egyes, a méhekre veszélyesnek tartott csávázószerek alkalmazását.

Az Európai Bizottság határozata értelmében idén december 1-jétől az egész EU-ban korlátozzák az úgynevezett neonikotinoid rovarirtó szerek alkalmazását, amelyeket ártalmasnak találtak a méhekre. Az érintett szereket tilos lenne a következő két évben használni a repce, a kukorica, a napraforgó, és – bár ennek Magyarország esetében nincs jelentősége – a gyapot esetében. Két év múlva a döntést felülvizsgálják.

A lépés jelentősen, akár 10 százalékkal is megdrágíthatja a termelők egy hektárra vetített összes költségét az előzetes becslések szerint. Ennek eredményeképp egyelőre kérdéses, hogy jövőre hány hektárra fognak napraforgót vetni a gazdák.

A környezetvédők ugyanakkor azt állítják: mára egyértelmű, hogy a szóban forgó növényvédőszerek használata az egyik elsődleges oka a méhek világszerte tapasztalható pusztulásának, amely anyagi és környezeti kárt egyaránt okoz álláspontjuk szerint.

Pusztultak a méhek Balatonlelle-Somogytúr térségében több napraforgó táblán is – a hírt a Greenpeace után a térség méhegészséügyi felelőse is megerősítette a napokban, ezzel új megvilágításba helyezve a növényvédőszerek kérdését. Igaz, a konkrét ügyben egyelőre nem nyert bizonyítást, hogy mi miatt pusztul a térség méhészeinek állománya.
Közben újabb szer került az ügy középpontjába. Az Európai Bizottság felkérésére az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) és a tagállamok közösen felülvizsgálták a fipronil uniós engedélyét. Az EFSA hasonló veszélyekre hívta fel a figyelmet.

Magyarország a fipronil hatóanyag felhasználását a méhekre való veszélyessége miatt már korábban szigorította – közölte a szaktárca.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.