BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Százmilliárd dollárt ér a Facebook

Átlépte a százmilliárd dollárt a Facebook piaci értéke, miután a társaság papírjainak árfolyama 41,34 dolláron zárt a tegnapi kereskedési napon. A cég részvényeinek szárnyalása annak köszönhető, hogy a befektetők bíznak abban, hogy tovább tudja növelni a mobilhirdetésekből származó bevételeit.

A tegnapi kereskedési napon 1,9 százalékkal erősödtek a Facebook részvényei és záráskor már 41,34 dolláron álltak – írja beszámolójában a Bloomberg. Sőt, napközben még a 41,94 dolláros szintet is elérte az árfolyam, ami a cég tőzsdei történetének eddigi legmagasabb értéke. A tavaly májusi tőzsdérelépést követő mélyrepülés után az idén szárnyalni kezdett a Facebook, a társaság papírjai július óta 56 százalékkal drágultak. Összehasonlításként a Standard&Poor 500 Index csak 16 százalékkal tudott nőni az idén.

A világ legnépszerűbb közösségi oldalát működtető cég iránti bizalom erősen meggyengült a 16 milliárd dolláros tőzsdei bevezetést követően, mivel a befektetők kételkedtek abban, hogy képes lesz-e kiaknázni az intelligens mobileszközök elterjedésében rejlő lehetőségeket. A folyamat eredményeként tavaly szeptemberben már 17,73 dollárra esett a társaság papírjainak értéke.

A második negyedéves adatok azonban rendkívüli módon megnyugtatták a befektetőket és azóta szárnyalnak a vállalat részvényei. Az optimizmusban meghatározó szerepet játszik, hogy az április-júniusi időszakban már a bevétel 41 százalékát az okostelefonokon és tableteken megjelenített hirdetések adták a cégnél.

A 100 milliárd dollár feletti piaci értékkel a technológiai cégek elit klubjába lépett be a Facebook, amelynek többek között az Amazon – mintegy 130 milliárd dolláros érték – és az Intel – 111 milliárd dollár – a tagja. Persze van még hova fejlődni, hiszen a Google részvényeinek összértéke közel 290 milliárd dollár és bár az elmúlt évben sokat gyengült, az Apple még mindig 450 milliárd dollárt ér.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.