BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Álbrókerek gondban

Bírságokat szabott ki, és feljelentéseket is tett az MNB egy piramisjáték-szerűen működő vállalkozói csoport ellen. A társaság több mint 10 milliárd forintot gyűjtött össze

A Kulcsár-ügy óta ez a legnagyobb volumenű ügy – mondta Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke arról az eljárásról, amelyet egy piramisjáték-szerűen működő vállalkozáscsoport ellen indított a jegybank. A pénteken megjelent határozat szerint a Fortresst és Szabó-Forrait 500-500 millió forint, a Flow Money Kft.-t 1,1 millió, a Flow Money Int. Ltd.-et pedig 250 millió forintra bírságolta a jegybank amellett, hogy eltiltotta őket a jogosulatlan betétgyűjtéstől, illetve pénzügyi közvetítéstől.

A társaság tőkegaranciát vállalt a nála elhelyezett pénzekre, és havonta 9 százalékos kamatot ígért a befektetőknek. Összesen több mint 10 milliárd forintot gyűjtöttek így mintegy kétezer embertől. A jegybank az elkövetők számláin összesen 1,5 milliárd forintot tudott zárolni, ebből lehet behajtani a bírságot, illetve részlegesen kártalanítani az ügyfeleket. Az MNB közlése szerint a jegybanki bírságra a zárolt összeg kevesebb mint a felét lehet elvonni.

A Fortress csoport már régóta a jegybank látókörébe került. Az MNB 2013 novemberében indított piacfelügyeleti eljárást ellenük, amiről tájékoztatta a nyilvánosságot. Az idén februárban megtiltotta Szabó-Forrai Zsolt Sándor és a vállalkozások számára a jogosulatlan pénzügyi tevékenység végzését, de az érintettek ennek ellenére folytatták a befektetések gyűjtését. A jegybank eljárása előtt mintegy 7,7 milliárd forintnyi pénzt vettek át, az eljárást követően pedig további 2,7 milliárd forintnyi forrást gyűjtöttek. Windisch felhívta a figyelmet arra, hogy az alacsony kamatkörnyezetben könnyen elszaporodnak a hasonló tevékenységek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.