BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem ragadós a magyar példa a devizahiteles ügyekben

Nem akarják rákényszeríteni a térségbeli bankokra a frankhitelek átváltását, de az optimális megoldást még sehol sem találták meg.

Erős emelkedéssel reagáltak a lengyel bankrészvények arra, hogy szerda estére kiderült: Varsó nem teszi kötelezővé a devizahitelek zlotyra váltását. „Mi nem csak stabilizálni szeretnénk a bankszektort, hanem meg akarjuk találni a legjobb megoldást arra, hogy megküzdjünk a csúcsra járó svájci frankkal, úgy, hogy az mindenkinek a lehető legkevesebbe kerüljön” – fogalmazott egy sajtóértekezleten Janusz Piechosinski a gazdasági minisztériumot is irányító kormányfőhelyettes. Piechosinski szerint ugyan egyesek azt hiszik, hogy Orbán Viktor magyar kormányfő gyorsan és egyszerűen rendezte a problémát, de a lengyel kormány nem fontolgat hasonló megoldásokat. A bankoknak meg kellene engedniük, hogy ügyfeleik az aktuális árfolyamon zlotyra válthassák hitelüket, emellett azt is ajánlani fogják, hogy a hitelezők a havi törlesztők kiszámolásánál vegyék figyelembe a negatív svájci kamatot is, és ne kérjék pótfedezet bevonását a frankkal együtt növekedő hitelekre.

A lengyel bankfelügyelet a múlt héten még azt vetette fel, hogy zlotysítani kellene a svájci frank alapú hiteleket azon az árfolyamon, amelyen azokat felvették. Mateusz Szczurek pénzügyminiszter szerint viszont minden ilyen kísérlet veszélyeztetné a bankrendszer stabilitását. Azt javasolja a kormány, hogy az árfolyamkockázatot szimmetrikusan osszák meg a hitelezők és a hitelfelvevők között, illetve, ha a frank tovább erősödik, akár három évre is fel lehessen függeszteni a törlesztést. Lengyelországban 2013 végén több mint 560 ezer frank alapú devizahitelt tartott nyilván a felügyelet, közel 40 milliárd dollár értékben (ez körülbelül a lengyel GDP 8 százaléka).

A mostani javaslatokról a Bank Pekao elemzője úgy nyilatkozott az AP-nek, hogy a fizetési halasztás csak növelné a hitel teljes költségét, az önkéntes átváltás pedig a mostani árfolyamon aligha lenne vonzó. Választási év van – emlékeztetett Adam Antoniak –, a kormánynak meg kell mutatnia, hogy törődik a hitelfelvevőkkel.

Románia nem akarja rákényszeríteni a bankokat, hogy elviseljék a frankhitelek lejre váltásából fakadó veszteségeket – közölte a Bloombergnek Dariusz Valcov pénzügyminiszter. „Mi nem vagyunk olyanok, mint Magyarország vagy Horvátország – tette hozzá –, megvannak a jogszabályaink, lehet, hogy javítunk rajtuk, de ez minden.” Lehetővé tennék a hitelek futamidejének kétéves meghosszabbítását, illetve adókedvezményt is fontolgatnak. Romániában mintegy 75 ezer frankhiteles van, a hitelek 32 százaléka a görög Eurobank Ergasias kezében levő Bancpostra jut, de 20 százalék esik egy másik görög érdekeltségre, a Piraeus Bank Romaniára is.
A lengyelekhez hasonlóan idén választásra készülő Horvátország egyelőre 12 hónapra a január 15-i, vagyis a svájci jegybank döntése előtti 6,39-es szinten rögzítette a frank/kuna árfolyamot a hitelek esetében. Ez idő alatt terveznek kidolgozni rendezési tervet a bankokkal, amelyek viszont már jelezték, hogy a rögzítést legfeljebb három hónapig tudják elviselni, amúgy pedig alkotmányellenesnek tartják a döntést.

Még sehol nem álltak elő az optimális megoldással, de Szerbia nem szándékszik a magyar példát követni – hangsúlyozta a hét elején a jegybank kormányzója, Jorgovanka Tabakovics. A jegybank és az érintett kereskedelmi bankok egyeztetésükön eddig annyira jutottak, hogy a hitelkamatok kiigazításával lehetne valamit elérni, de vizsgálják annak lehetőségét is, hogy egyes hiteleket frankról euróra lehessen átváltani. Az országban mintegy 22 ezer frankhiteles van, összesen több mint egymilliárd eurónak megfelelő tartozással.

Nagyon világos „nem” Ausztriában

Ausztria nem vezet be olyan intézkedéseket, amelyek segítenének a devizahiteleseknek elviselni a svájci frank erősödése miatti veszteségeket – jelentette ki tegnap Hans Jörg Schelling pénzügyminiszter. Ez egy nagyon világos nem arra, hogy olyan törvény születne, mint Magyarországon vagy Horvátországban – idézte Schellinget a Reuters. A kényszerű euróra váltással azokat a fogyasztókat büntetnék most, akik ezt már megtették, engedve a hatóságok sürgetésének. Ausztriában a háztartási hitelek közel ötödét vették fel devizában, ezek 96 százalékát svájci frankban denominálták.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.