BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Brókerbotrány: újra kinyitottak a bankfiókok

A tegnapi bankszünnapot követően ma kinyitottak a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ideiglenes intézkedéseivel érintett DRB bankcsoport fiókjai.

Úja kinyitottak a DBR csoporthoz tartozó bankok fiókjai. Minden bankfiók rendelkezik a betétesek kifizetéséhez elegendő készpénzállománnyal, a jegybank által a mai napon ügyfelenként megszabott 60 ezer forintos maximális limit erejéig. Így bízni lehet benne, hogy a délelőtti órákban helyenként tapasztalt átmeneti erős ügyfélérdeklődés intenzitása a továbbiakban csökken. A fióknyitás technikai okokból csak két egységnél maradt el, amelyekből az adott csoporttag legközelebbi fiókjába irányították át az érdeklődőket.

A DRB bankcsoport ügye kapcsán földrajzilag egymástól elszigetelt kis bankokról van szó, amelyek hatása kicsi a pénzügyi rendszer egészére. Ha a bankcsoport tagjainak fizetőképessége nem áll helyre néhány napon belül, a jegybank visszavonja az intézmények tevékenységi engedélyét, sor kerülhet felszámolásukra, s rövid időn belül megkezdődik az ügyfelek kártalanítása. Ez esetben az Országos Betétbiztosítási Alap legfeljebb 20 munkanapon belül több mint 30 millió forintig kártalanítja az ügyfeleket. Az emberek így rövid időn belül a pénzükhöz juthatnak.

Mivel több mint 80 önkormányzat vezette számláját a Buda-Cash csoporthoz tartozó pénzintézeteknél, ezért a kormány lehetővé tette, hogy azokban az esetekben, amelyekben a helyhatóság egyetlen számláját zárolták, a további kincstári utalásokat már ne a Buda-Cash és csoportjának pénzintézeteihez utalja az Államkincstár, hanem az önkormányzat által választott más számlára - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Hozzátette, hogy az intézkedés azért vált szükségessé, mert ezen önkormányzatoknál már márciusban gondot jelenthet a bérek, illetve az önkormányzat által juttatott szociális támogatások kifizetése. Megerősítette azt is: a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Belügyminisztérium által felállított közös munkabizottság elsőként most azt méri fel, hogy milyen kár érte a Buda-Cash pénzügyi csoport tevékenységének felfüggesztését követően az államot, illetve az önkormányzatokat. Összességében mintegy százmilliárd forint ragadhatott bent a bankokban.

Csak a pénztárakban vehető fel az ügyfelenkénti 60 ezer forint

A DRB bankcsoport ügyfelei kizárólag a pénztárakban, készpénzben vehetik el azt a 60 ezer forintot, amelyben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) maximálta az ügyfelenként kifizethető összeget. A DRB Regionális Bank Zrt. honlapján olvasható tájékoztatás szerint a szükséges készpénzfedezet a bankban rendelkezésre áll, a fiókhálózatba csütörtökön délelőtt kiszállítják. Hozzátették, hogy a fiókhálózat pénzeszközökkel történő ellátása során napközben előfordulhatnak technikai bezárások. 

Az MNB csütörtöktől 60 ezer forintra csökkentette a DRB bankcsoportnál a kifizethető betétek és más források összegét. A BRB Buda Regionális Bankot, a DRB Dél-Dunántúli Regionális Bankot, a DDB Dél-Dunántúli Takarék Bankot és az ÉRB Észak-magyarországi Regionális Bankot érintő intézkedésre az MNB közleménye szerint azért volt szükség, mert a bankok azonnali fizetőképessége a vártnál lényegesen rosszabbnak bizonyult.

A 60 ezer forintos limit a jegybank által korábban elrendelt kifizetési korlátozás teljes 90 napos időszakára vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy egy ügyfél ebben az időszakban összesen csak 60 ezer forintot vehet föl. A jegybank február 24-én rendelt el kifizetési korlátozást a DRB bankcsoporthoz tartozó négy pénzintézetnél, akkor ügyfelenként egy millió forintban korlátozta a kifizethető betétek és más források maximális összegét, egyúttal felügyeleti biztosokat rendelt ki a bankcsoport tagjaihoz, miután az intézetek is érintettek minden idők legnagyobb magyarországi brókerbotrányában.

Hogyan bízzon meg az ügyfél bármilyen cégben is?

Lassan hozzá lehet szokni a magyar pénz- és tőkepiacon, hogy egyes pénzügyi szolgáltatóknál hirtelen felügyeleti biztosok veszik át az irányítást: az elmúlt időszakban több példa is akadt erre. A Buda-Cash Brókerház – és a hozzá kapcsolódó kisbankok – néhány óra alatt bekövetkezett összeomlása viszont kissé mellbevágó még az avatatlan szemlélő számára is, hiszen egy tőkeerősnek gondolt, több mint 10 ezer ügyféllel rendelkező, jelentős szolgáltatóról van szó, amely ráadásul több cég tőzsdei kibocsátásánál is sikerrel bábáskodott. Így most semmiképp sem az történt, hogy egy tőkegondokkal küszködő, kis hitelintézet vérzett el a piacon, amelynek néhány ezer ügyfelét kifizeti az OBA, és jöhet is a felszámolás.

-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.