BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb kamatvágási ciklusba kezdhet a jegybank

A 310-es szint áttörése továbbra is kemény diónak tűnik, így az EURHUF árfolyama nem tud elszakadni a 310-312-es sávtól - írják az Erste elemzői.

Mivel nem érkezik nagy fajsúlyú makrogazdasági adat Magyarországról, és jelentősebb nemzetközi hírre sem számítunk, így a mai nap folyamán folytatódhat az oldalazás. A figyelem inkább a hét második felére tolódik, amikor több fontos adat is érkezik az USA-ból és az eurózónából. Amennyiben ezek a várakozásoktól elmaradnak és a két gazdaság gyengélkedését jelzik, a forint új erőre kaphat és áttörheti a 310-es szintet. A 310-es szint után a 307,5 lehet a következő akadály, amelyet leküzdve új kereskedési sáv alakulhat ki 305 és 310 között.

Rövid hazai piaci áttekintés:

Jelentősebb másodpiaci hozamváltozást csak a 3 hónapos papírok esetében láthattunk tegnap, itt 6 bázispontos emelkedés történt. A hozamgörbe közepén és hosszú végénél csak 1-2 bázispontos elmozdulás következett be.

Ma 50 milliárd forint értékben hirdetett meg 3 hónapos DKJ-t az ÁKK. Várakozásaink szerint a korábbiakhoz hasonlóan továbbra is erős kereslettel szembesül az Államadósság Kezelő Központ. 
  
Nemzetközi helyzetkép:

A Dow 1,14%-os, a Nasdaq 0,9%-os, az S&P500 pedig 1,3%-os emelkedéssel indította a hetet.

A DAX 1,25%-ot, a CAC40 0,52%-ot, a FTSE100 pedig 0,5%-ot emelkedett a tegnapi kereskedésben.

Vegyes kép alakult ki Ázsiában: a Nikkei 1,3%-ot csökkent, a Hang Seng 0,33%-ot emelkedett, a Shangahi index pedig 2,5%-os emelkedéssel szárnyalt.

Az EURUSD árfolyama folytatta a még egy hete megkezdett korrekciót, melynek hatására az euró kismértékben erősödött a dollárral szemben. Az EURUSD devizapárt ma reggel 1,135-ös értéken jegyzik. A mostani korrekció nem jelez trendfordulót, mindössze az elmúlt hónapok erőteljes dollárerősödését követő normális folyamat.

A WTI január eleje óta először 50 dollár fölé tudott emelkedni, köszönhetően az USA olajipari dolgozók sztrájkjának és a csökkenő fúrótorony számnak köszönhetően. A piac elkezdett spekulálni, hogy a heves olajár csökkenés után konszolidáció kezdődhet, ami emelheti az olajárát.

Az arany 1280 dolláron ragadt ma reggel. A piac figyeli a csökkenő konjunktúráról szóló adatokat, ami azt jelentheti, hogy a világ jegybankjai később emelik fel a kamatokat. Ez kedvező lehet az arany árára, mivel a pénzbőség fennmaradása segíti az emelkedést.

Az amerikai határidős piacok a negatív, míg az európaiak a pozitív tartományban voltak ma reggel.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

A Fed hitelezési jelentése szerint a negyedik negyedévben a bankok enyhítettek a jelzáloghitelezésen, ugyanakkor a kereslet irántuk ennek ellenére is kismértékben csökkent. Az autó és bankkártya hitelek esetében viszont élénkülő keresletet tapasztaltak a bankok.

A Financial Times riportja szerint a görög pénzügyminiszter ismertette tervét az adósság átstrukturálással kapcsolatban. Az adósság leírást (haircut) politikailag elfogadhatatlannak nevezte Németországgal és a többi hitelező országgal szemben. A menü két fogásból áll. Az előétel Görögország nominális GDP növekedéséhez indexált kötvény lenne, amit a főétel követne. Ez pedig nem lenne más, mint egy átváltható görög kötvény az EKB tulajdonlásával fűszerezve.

Az EURCHF alsó 1,2-es limitjének eltörlését követően kimondottan pesszimistává váltak a svájci gazdasággal kapcsolatban, legalábbis erre utalnak a tegnap megjelent beszerzési menedzser index adatok. A PMI értéke az előző havi 54,0 pontról januárban 48,2 pontra zuhant, alulmúlva a várt 50,6 pontot, és egyúttal az 50 pont alatti tartományba esve, ami már gazdasági hanyatlást jelent. A svájci gazdaság főként magas hozzáadott értékű termékeiről híres, ami segíthet tompítani a hirtelen frankerősödés negatív hatásait. A német 10 éves államkötvények hozama 30 bázispont környékére csökkent, és ezzel a történelem folyamán először alacsonyabb, mint a hasonló lejáratú japán államkötvények hozama.

Matolcsy György tegnap a márciusi inflációs jelentés eredményétől tette függővé a kamatvágást, melyet később a monetáris tanács másik tagja, Pleschinger Gyula is megerősített. Hónapok óta ez volt az első erősebb üzenet, ami arra utalt, hogy újabb lazítás jöhet Magyarországon. Várakozásaink szerint egy újabb kamatvágási ciklus indulhat, melyet az elkövetkezendő hónapokban készíthet elő a jegybank. Bár a kamatvágás forint gyengítő lenne, ennek ellenére tegnap nem gyengült a forint, sőt még minimális erősödést is fel tudott mutatni, azonban alulteljesítette a többi régiós devizát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.