BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kazáncsere: megkerülhető lehet a rendelet betartása

Szabályozás Továbbra sem tisztul a kép a kazánok technológiaváltását előíró rendelet körül, annak ellenére, hogy közeleg a határidő. A Világgazdaság a mai napig nem kapott választ a Nemzetgazdasági Minisztériumnak e tárgyban szeptember 2-án feltett kérdéseire. A Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika szaklap úgy tudja, a Főgáz úgy értelmezi a rendelettervezetét, hogy szeptember 26-tól nem vehet át nyílt égésterű készüléket. Már terveket sem fogad be, és még az idén (vagy tavaly) befogadott tervek alapján sem helyezhetők üzembe ilyen kazánok az előbbi időpont után.

Már csak a három nap alatt lebonyolítható, egyszerűsített cserével helyezhető üzembe szeptember 26-ig régi technológiájú, de olcsóbb kazán. Ám ez extra terhet róhat a Főgázra, ahogyan a cserések később más okból várható rohama is. Iparági értesülések szerint a következő egy évben hatalmas uniós pénzek vehetők igénybe kazáncserére és energetikai felújításokra. (A hazai háztartásokban több mint 2 millió régi típusú kazán működik.) A lap szerint vagy úgy lehet elejét venni a tervellenőrzési rendszer összeomlásának, ha a Főgáz és a többi, érintett elosztó megerősíti az ezzel foglalkozó csapatát, vagy ha maguk a tervezők végezhetik az ellenőrzést.

Állítólag formálódik a kazáncsere-rendelet megkerülésének útja is. E szerint egyes kazángyártók 3-4 blokkra bontva, alkatrészként adnák el a nyílt égésterű készülékeket. Amikor ezekből a szerelő újraépíti a kazánt, az már nem készülékeladás és forgalomba helyezés, csak javítás és karbantartás.

A szakemberek továbbra is tartanak a fekete kazáncseréktől és az illegális bekötésektől, amelyeknek az aránya a lap szerint már ma is eléri a 40-50 százalékot. A Világgazdaság és a Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika szaklap szeptember 17-én konferenciát szervez az ErP-rendelet hatásairól és a lehetséges megoldásokról.

A nagy kazánátállásról és az ErP-irányelvek következményeiről szól a Világgazdaság szeptember 17-i konferenciája. Részletek a Vg.hu/konferencia oldalon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.