BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A neten erősít a Zara tulajdonosa

Az online terjeszkedés felé fordul a világ legnagyobb ruházati kereskedelmi csoportja.

A nyolc nagy brandet, köztük a Zarát is összefogó spanyol Inditex a következő években csak 6-8 százalékkal kívánja növelni áruházai összesített területét, szemben a korábban tervezett 8-10 százalékkal. Ezt nem azért teszik, mintha nem menne jól a cégnek: az idén január 31-gyel zárult üzleti évben 2,88 milliárd euró adózott eredményt értek el – derül ki a tegnap közzétett jelentésből –, ez 15 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A csoport 330 új áruházat nyitott, így 7013-at mondhatott magáénak január végén szerte a világon, ebből bő kétezer volt a Zara. Utóbbiakban 18 százalékkal bővültek az eladások, de jól teljesített a lakberendezési cikkeket árusító Zara Home is, a ruházati márkák közül pedig a Stradivariust emelték még ki.

A következő években mintegy másfél millliárd eurót terveznek költeni arra, hogy öt új országban is megjelenjenek, köztük Vietnamban is, de a fókusz eltolódik az online felé. A netes expanzió ellensúlyozni fogja az eladóterek lassúbb növekedését – mondta a Bloomberg szerint telefonos tájékoztatóján az Inditex vezérigazgatója Pablo Isla. Az előző üzleti évben 27 országban volt jelen online a csoport, és a tervek szerint a mostani végére mind a nyolc brandnek elérhetőnek kell lennie ily módon az Európai Unióban és Törökországban, ezen kívül meg akarnak jelenni Tajvan és Hongkong netes piacán is. Ágazati elemzők szerint a netes terjeszkedés eddig nem kannibalizálta a hagyományos eladásokat, a vezérigazgató pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az online vevők kétharmada elmegy az üzletekbe, mert valamilyen, általában méret beli problémája van, ez pedig további vásárlásokat eredményez.

Az Inditex 2001-es madridi tőzsdére menetele óta több mint hatszorosára növelte árbevételét, részvényárfolyama pedig tízszeresére nőtt. Alapítója, Amancio Ortega ma a világ második leggazdagabb embere a Forbes idei milliárdoslistája szerint, 67 milliárd dolláros vagyonnal. Az árfolyam tegnap a jelentés közzététele után 1,6 százalékkal 29,89 euróra emelkedett. A most lezárt év után részvényenként 0,6 eurót fizet a cég, ez 15 százalékkal több az előző évinél.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.