Mint arról beszámoltunk, a 27 százalékról 18 százalékra csökkenő éttermi áfakulcs változásának időpontja éppen éjfélre esik, arra az időpontra, amikor az éttermekben és bárokban évbúcsúztató tömegek ünnepelnek, miközben az őket kiszolgáló pincéreknek a régi és az új áfamérték szerinti számlát kellene szabályosan kiállítaniuk a fogyasztásról.
Mint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerkesztőségünknek elküldött írásbeli válaszában olvasható: a vendég által fizetendő áfa megállapítására a fizetéskor érvényes adómértéket kell alkalmazni. Konkrétabban akkor alkalmazandó a 18 százalékos adómérték, ha a vendég 2017. január 1-jén, vagy azt követően fizeti meg a szolgáltatás ellenértékét. Amennyiben a teljesítést megelőzően előleg, foglalási díj, vagy bármilyen más jogcímen a teljes árba beszámítható összeget fizettek, arra az összegre az előleg fizetésekor érvényes adómérték (2016-ban fizetett előlegekre a 27 százalékos adómérték) vonatkozik.
2017. január 1-jétől az étkezőhelyi vendéglátásban kizárólag az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom tartozik a kedvezményes adómérték alá. VG
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.