BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mennyi adót fizetünk szilveszter éjjel? Válaszolt a NAV

A szilveszteri éttermi fogyasztást olyan mértékű áfa terheli, amilyen a fizetéskor érvényes - adott választ megkeresésünkre az adóhatóság.

Mint arról beszámoltunk, a 27 százalékról 18 százalékra csökkenő éttermi áfakulcs változásának időpontja éppen éjfélre esik, arra az időpontra, amikor az éttermekben és bárokban évbúcsúztató tömegek ünnepelnek, miközben az őket kiszolgáló pincéreknek a régi és az új áfamérték szerinti számlát kellene szabályosan kiállítaniuk a fogyasztásról.

Mint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerkesztőségünknek elküldött írásbeli válaszában olvasható: a vendég által fizetendő áfa megállapítására a fizetéskor érvényes adómértéket kell alkalmazni. Konkrétabban akkor alkalmazandó a 18 százalékos adómérték, ha a vendég 2017. január 1-jén, vagy azt követően fizeti meg a szolgáltatás ellenértékét. Amennyiben a teljesítést megelőzően előleg, foglalási díj, vagy bármilyen más jogcímen a teljes árba beszámítható összeget fizettek, arra az összegre az előleg fizetésekor érvényes adómérték (2016-ban fizetett előlegekre a 27 százalékos adómérték) vonatkozik.

2017. január 1-jétől az étkezőhelyi vendéglátásban kizárólag az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom tartozik a kedvezményes adómérték alá. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.