BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mennyit is költünk az egészségügyre?

Két éve a GDP 7,2 százalékát fordította Magyarország az egészségügyre, míg Svédország és Németország GDP-jük 11 százalékát - ismertette a 2014-es adatokat az Eurostat.

A GDP 7,2 százalékát - közel 7,5 milliárd eurót- fordította Magyarország az egészségügyre 2014-ben, míg Hollandia, Belgium, Németország és Svédország költötte a legtöbbet egészségügyi rendszerükre. 2014-ben Németország GDP-hez viszonyított egészségügyi kiadása elérte a 321 milliárd eurót, amely a GDP 11 százalékát tette ki - így ez a legmagasabb érték az Európai Unió tagországaiban - jelenti az Eurostat.

Kishíján százmilliárd euróval hagyja le Németországot Franciaország és az Egyesült Királyság - míg előbbi 237 milliárd eurót, addig utóbbi 223 milliárd eurót szánt országa egészségügyére. Ezzel szemben Lengyelország, Litvánia, Észtország, Lettország és Luxemburg áll, ahol a GDP kevesebb, mint 6,5 százalékát tették ki a költések. A jelentés szerint szomszédaink közül Szlovákia 5,2, Ausztria 33,8, Románia 7,7, Horvátország 2,8, míg Szlovénia 3,2 milliárd eurót különített el az egészségügyre.

2012-ben Magyarországon még a GDP 7,7 százalékát - összesen 2209 milliárd forintot költöttek az egészségügyre, akkor a magánszektor gyógyászati termékeket fedező kiadásainak háromnegyedét a háztartások állták.

 

Nőtt az elégedettség

Mint azt korábban a Világgazdaság megírta: egy korábbi OECD jelentésből az derült ki, hogy 2007 és 2013 a magyar állampolgárok elégedettsége 54-ről 60 százalékra emelkedett az egészségügyi szolgáltatásokkal kaocsolatban. Az OECD átlagos elégedettségi rátája 70 százalék feletti. Ausztiában 90 százalék feletti, míg Szlovéniában 80, Csehországban a lakosok 70 százaléka volt elégedett az ellátáshoz való hozzáféréssel és a szolgálatások minőségével.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.