BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Afrika, a fiatal kontinens

Afrikáról sok minden elmondható, de nem a stagnálás – véli Bod Péter Ákos, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora.

Amikor 2008-ban egy sor európai ország, köztünk hazánk, hirtelen bajba került, megszaporodott a Nemzetközi Valutaalap (IMF) munkája. Eleve különös, hogy a világ legtehetősebb negyedébe sorolt európai államok váltak az IMF legfőbb hitelfelvevőivé, de az is feltűnő volt, hogy a korábbi ügyfelekkel alig akadt már dolga a nemzetközi pénzintézetnek. Latin-Amerika számos országában a kormányok óvatos gazdaságpolitikát folytattak, és a gazdasági növekedés adatai is szépen alakultak. Az addig legproblematikusabb földrész, azaz Afrika pedig imponáló gazdasági fejlődést mutatott fel: javultak a mezőgazdasági eredmények, és gyors ipari növekedést is elértek ott, ahol a politikai viszonyok lehetővé tették.

A 2008-as válság sokkja mára nagyobbrészt felszívódott: a fejlett világ, benne Európa rég látott gazdasági növekedési teljesítményt nyújt. Ám az IMF legfrissebb világgazdasági jelentése a glóbusz többi nagy térségéből is jó kilátásokat jelez, bár nyilván az olaj és más nyersanyagok árának stagnálása a nagy kitermelő gazdaságoknak rossz hír. Egészében véve az afrikai kontinens országainak gazdasági növekedése – jelentős szóródás mellett – továbbra is figyelemre méltó, több nagy gazdaság, mint például Egyiptom, 4 százalékos, jövőre pedig azt meghaladó ütemű növekedésre számíthat. Afrika évek óta tartó dinamikáját mellesleg a kínai állami és félállami cégek már régen felfedezték. Más képet ad persze az egy főre jutó GDP alakulása, egyszerűen azért, mert a kontinensen a lakosságszám évi 3 százalékkal nő, így még tisztességes gazdasági növekedési ütem mellett is megeshet, hogy e mutató stagnálást jelez.

Forrás: AFP

Holott sok minden elmondható a földrészről, de nem a stagnálás. Nálunk Afrika leginkább a természeti katasztrófák, politikai felfordulások és katonai hatalomátvételek kapcsán kerül szóba, pedig sok egyéb ok miatt izgalmas a kontinens. Ám még az észak-afrikai térség ijesztő destabilizációs jelenségei mögött is fellelhetők a roppant gyors dinamika jelei. Az egészségügyi és iskolázottsági viszonyok nagyot javultak. A lélekszám gyors növekedési szakaszba lépett, amelyet a viszonyok tartós javulása esetén bizonyára konszolidációs szakasz követ majd. Most azonban rengeteg a fiatal, és emiatt egészen különleges gondok és lehetőségek álltak elő. Villámgyors például a mobiltelefónia elterjedése a kontinensen, ami sokféle társadalmi változást idéz elő. Európai egyetemek sora tanúsíthatja, hogy nagy számban jelentkeznek tájékozott és jól felkészült diákok elmaradottnak ismert afrikai országokból. Ez engem nem lep meg; még jóval korábban – fejlesztési tanácsadói munkám során – kiváló képességű, törekvő és jól iskolázott fiatal szakemberekkel találkoztam Ghánában.

Tehát izgalmas változások indultak meg, és figyelemre méltó, hogy az elmúlt évek gyors gazdasági növekedése mögött már nem a nemzetközi segélyek állnak, hanem a piaci folyamatok húzódnak meg. Ahol a háborúk, törzsi villongások és az államszervezet csődje miatt nincsenek meg a gazdasági élet elemi feltételei, ott természetesen egész más képet látunk. De ugyanúgy része a valóságnak az is, hogy startup vállalkozások, gyakran nagyon is eredeti megoldások tűnnek fel szegénynek gondolt országokban, s gyorsan bővül az afrikai társadalom egy jelentős rétegének vásárlóereje is.

A modern infokommunikációhoz, általában a tartós gazdasági fejlődéshez megbízható áramellátás, közműrendszer szükséges. Ahol az elégséges politikai keretek megvannak, bizonyos, hogy a feszítő igények hatására ezen ágazatok fejlődése nekilódul. Érdemes lenne ebben a magyar gazdaságnak is részt vennie. A sok százmilliós új generáció fellépése megrázkódtatásokkal, helyenként krízissel is járhat, de a fiatal társadalmakban a gyors modernizáció képessége is benne rejlik. Akár meghökkentő eredmények is születhetnek a körülmények szerencsés alakulása folytán.

Európának – és benne adottságainak megfelelő módon Magyarországnak is – fel kell készülnie a fiatal földrészen megnyíló sokféle lehetőség megragadására.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.