BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
_LUS_8065

Visszaváltási panaszokat zúdítottunk a Mohura

Több ponton javulást ígértek, a boltok és a Mohu tanulási időszakáról nyilatkoztak a Világgazdaságnak a kötelező visszaváltási rendszert üzemeltető társaságnál. Egyelőre ugyanis több helyen rögös a visszaváltandó palackok, italosdobozok útja a Mohu rendszerében, ám ez nem elsősorban rajta múlik. És tény: már napi 3,5 millió palackkal kell megbirkóznia.

Az új automaták nagyon lassan veszik be a palackokat, emiatt hosszú sorok alakulnak ki előttük. Egy-egy boltban általában csak egy-két automata van, ráadásul a működésüket egyesek zsákokban hozott szeméttel blokkolják – ezek voltak az elsők a saját tapasztalatok, illetve a közösségi médiában felbukkant panaszok közül, amelyekkel a Világgazdaság szembesítette a július 1-jétől már országosan működő rendszer üzemeltetőjét, a Mohut.

Mohu
Megnőtt a Mohu automatáin a teher/Fotó: Lakatos Péter / MTI

Máris megjelentek a rongálók

A válaszul kapott tájékoztatás szerint a visszaváltás gyorsasága ugyanolyan, mint a külföldön telepített ugyanilyen automaták esetében. A hazai gépek 95 százalékos rendelkezésre állása még magasabb is a nemzetközi viszonylatban jellemző 90 százalékosnál, elromlásukról nemigen lehet szó. Megrongálásukról azonban igen, de ez ellen a Mohu nemigen tud mit tenni. A berendezésekért az üzemeltető boltok felelősek.

A társaságnál azonban elismerték, hogy náluk és az érintett kiskereskedelmi egységekben még tart az új rendszer gyakorlati tapasztalatainak gyűjtése és a betanulás. Remélik, hogy a visszajelzéseknek is köszönhetően néhány héten belül javulást tapasztalnak a palackok visszaváltói.

Az önkiszolgáló kassza nem szereti a kupont

Több vevő abba a problémába futott bele, hogy a visszaváltott flakonokért járó kupont nem tudta az önkiszolgáló kasszánál levásárolni. Visszajáró pénzéért kénytelen volt újból sorban állni a pénztárnál. Ráadásul, mivel az önkiszolgáló kasszák miatt a legtöbb boltban már csak egyetlen pénztáros dolgozik, ennél az egyetlennél hatalmas sorok alakulnak ki. Közben az önkiszolgáló kasszákat nagyon kevesen veszik igénybe. Ám, mint megtudtuk, ez nem a Mohu ügye. A boltok maguk döntik el, hogy hogyan teszik lehetővé a kupon levásárlását. Az eddigi tapasztalatok szerint a vevők 80-90 százaléka a kupon levásárlásán keresztül szeretné visszakapni a betétdíjat.

Tömeg a bejáratnál – nem a Mohu ügye

Arról sem a Mohu dönt, hogy az automaták a bolton belül vagy kívül vannak-e. Ha ugyanis belül vannak, akkor – egy további negatív tapasztalat szerint – a visszaváltásra várók hada ellehetetleníti a közlekedést a bolt bejáratánál, az előterében. Mindennek a tetejében annak is végig kell sétálnia a bolton, aki nem is akar vásárolni, csak visszaváltani, hiszen, ha már belépett az automatáig, a fotocellás ajtó nem engedi ki.

Gyűlik a szeméthegy, vonzó a kényelmes parkoló

Arra is van panasz, hogy az automaták nem veszik be azokat a flakonokat, amelyeket a vevők szerint vissza kellene venniük. Ilyenkor a vevő nyakán maradnak. A vevő ki is dobná azokat az automaták melletti szelektív hulladékgyűjtőbe, de nem mindig tudja. A hulladékgyűjtőket ugyanis olyan ritkán ürítik, hogy sok boltban bokáig kell a szemétben állni az automaták körül.

A Mohuhoz érkezett bolti visszajelzések szerint is túl nagy terhelés éri egyes boltok automatáit, és a mellettük lévő hulladékpalack-gyűjtőket. A nagyobb boltok automatáit sokkal több palack visszaváltására akarják használni, mint amennyit az adott bolt forgalmaz. Ennek ugyanaz a magyarázata, mint ami a korábbi visszaváltásnál volt: a lakosok szívesebben viszik oda vissza a dobozaikat, üvegjeiket,

  • ahol nagy parkoló van,
  • kényelmesebben megállhatnak,
  • rövidebb távon kell vinniük a nagy, bár könnyű szatyraikat. 

Vásárolni viszont szívesen mennek a kisebb boltokba is. Ne felejtsük el, országosan máris napi 3,5 millió palackról van szó. A Mohunál emlékeztettek arra is, hogy a társaság üzemeltetési díjat fizet a boltoknak az automaták után, és fizet minden visszaváltott palackért.

A Mohunál újból megismételték: tart a boltokkal közös tanulási szakasz, javulás várható.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.