A boltokban minden esetben érdemes a magyar húsárut választani, ugyanis az import húsokkal ellentétben a magyarországi sertéshúsok minőség, élelmiszer-biztonság és nyomon követhetőség szempontjából is kifogástalanok – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége csütörtökön.
A két szervezet közös közleménye szerint
a hazai termék választásával nemcsak minőségi árut kapnak a pénzükért a vásárlók, hanem hozzájárulnak a magyar sertéságazat és húsipar fennmaradásához, fejlődéséhez, ezáltal a jövőbeli élelmiszerellátás biztosításához is.
Az évet záró ünnepek alatt hagyományosan nő a hazai hús-, és azon belül a sertéshúsfogyasztás, ám az elmúlt időszak nem kedvezett a magyarországi húsipar szereplőinek. Az alacsony élősertés-árak és a drága takarmány tavaly Európa-szerte rendkívül nehéz helyzetbe hozta a sertéstartókat, ami miatt az egész kontinensen csökkent a sertések száma.
Az alapanyaghiány pedig már az idén éreztette hatását a húsárakban, ami a feldolgozóknak jelent nehézséget. Az alapanyag mellett ráadásul az energiaárak, a csomagolóanyagok ára, valamint a bérek is jelentősen emelkedtek. A költségek növekedése erős nyomás alatt tartja a húsipar szereplőit.
Noha a feldolgozók csak részben tudták érvényesíteni a magasabb költségeket, a fogyasztók így is egyre drágább termékekkel találkozhatnak a henteseknél. Ennek ellenére az év végi ünnepi időszakban a feldolgozók nem számítanak visszaeső forgalomra.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.