BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Porsche: nagyon rossz számokat közölt a német luxusautó-gyártó

Az idei első fél évben 22 százalékkal kisebb lett a Porsche adózott eredménye, mint egy évvel korábban. A működési eredménye 20,5 százalékkal, 3,85 milliárd euróról 3,06 milliárd euróra esett. A Porsche az idei első hat hónapban 156 ezer autót szállított le, 6,8 százalékkal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában.

Az idei első hat hónapban csökkent a Porsche német luxusautó-gyártó bevétele, profitja és működési eredménye éves összevetésben.

This file picture taken on August 2, 2016  shows the Porche logo at Porsche headquarters in Stuttgart. Berlin orders recall of 30,000 Porsches over emissions cheating on July 27, 2017. (Photo by Silas Stein / dpa / AFP) / Germany OUT
A Porsche csak 156 ezer autót tudott eladni az első fél évben / Fotó: AFP

A cég szerdán arról jelentett, hogy 

januártól június végéig az adózott eredménye 2,15 milliárd euró volt, 22 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál. 

A működési eredménye 20,5 százalékkal, 3,85 milliárd euróról 3,06 milliárd euróra esett, elemzők gyengébb működési eredménnyel, 2,94 milliárd euróval számoltak.

A Porsche féléves bevétele 5 százalékkal 19,46 milliárd euróra csökkent 20,43 milliárd euróról.

Az idei első hat hónapban a cég 156 ezer autót szállított le, 6,8 százalékkal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában.

Árvíz miatt zuhant a Porsche

A német cég kedden rontotta a 2024-re vonatkozó bevételi előrejelzését, mert egy árvíz termeléskiesést okozott egy nagy európai alumíniumgyártónál, emiatt hiány alakult ki alumínium alkatrészekből, aminek a következtében ideiglenesen akár le kell állítani egyes modellek gyártását. A társaság keddig 40-42 milliárd euró bevétellel számolt a folyó évre, ezt rontotta 39-40 milliárd euróra. 

A járműgyártó most arra számít, hogy idén a teljes eladások 12-13 százalékát adják majd az elektromos autók, szemben a korábban várt 13-15 százalékkal.

Német autógyártók: kiemelkedik a Debrecenbe tartó BMW teljesítménye

Az első fél év során a Mercedes, a BMW, a Volkswagen és a Porsche is csökkenő értékesítésről számolt be, a különösen gyenge kínai kereslet mellett. Messze a legkisebb, 0,1 százalékos visszaesést viszont a BMW szenvedte el, amelynek e-autó értékesítése is túlszárnyalta riválisai teljesítményét.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.