BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rákaptak a cégek a befektetési alapokra

Miközben a háztartások inkább eladják a befektetési jegyeiket, a pénzügyi és nem pénzügyi vállalatok egyre lelkesebben fektetnek be az alapokba.

Egyre több pénzt tartanak befektetési alapokban a nem pénzügyi vállalkozások. A Magyar Nemzeti Bank friss adatai szerint október végére a cégek értékpapírszámláin már több mint 606 milliárd forintnyi befektetési jegy volt, ami történelmi csúcsnak számít. A vállalatok az idén kaptak rá igazán a befektetési jegyek vásárlására, tavaly év vége óta 116 milliárd forinttal gyarapodott az állományuk. Történt ez annak dacára, hogy a cégek által korábban preferált pénzpiaci alapok hozama lenullázódott, sőt gyakran negatív lett. A pénzpiaci alapoktól el is fordultak a vállalatok, a jegybank adatai szerint szeptember végén már csupán 46,6 milliárd forintjuk volt ilyen befektetési jegyekben. Az alapokon belül a cégek sokkal jobban kedvelik már a kockázatosabb, ám magasabb hozammal kecsegtető konstrukciókat.

Október végén 6632 milliárd forintos történelmi csúcson volt az alapok vagyona. Miközben azonban a cégek lelkesen vásárolják a konstrukciókat, a korábban első számú befektetői szektornak számító háztartásoknál csökken az állomány:

a tizedik hónap végén már csak 3871 milliárd volt, ami 14 hónapos mélypontnak felel meg. A lakossági megtakarításokért azonban az alapokon kívül is verseny folyik, a kisbefektetők az állampapírok között is találnak vonzó kamatozásút, és az sincs kizárva, hogy a lakástakarékok állami támogatásának megvonása miatti hajrában is többen hozzányúltak az alapokban lévő pénzükhöz.

Az irodákba és más bérbe adható ingatlanokba fektető alapok népszerűsége folyamatosan nő
Fotó: Shutterstock

Az egyéb pénzügyi vállalkozások – például biztosítók, nyugdíjpénztárak – viszont növelik a befektetési alapokban kezelt vagyonukat, a magas kamatozású lakossági állampapírokhoz hozzá nem férő intézményi befektetők állománya az idén csaknem 250 milliárd forinttal 1737 milliárdra nőtt.

A befektetési alapok vagyonának nagyobbik része – csaknem 6300 milliárd forint – nyílt végű befektetési alapban van. A zárt végű alapok állománya az elmúlt három évben 300-400 milliárd forint között ingadozott, október végén 346 milliárd forint volt. Annak, hogy a zárt végű alapok vagyona érdemben nem nő, főleg az az oka, hogy az alacsony kamatkörnyezetben a korábban népszerű, 2–4 éves futamidejű tőke- és hozamvédett alapok indítása jóformán ellehetetlenült.

A nyílt végű alapok vagyonának csaknem négyötöde hazai eszközben van. Ezen belül egyre jelentősebb az úgynevezett egyéb eszközök aránya. Októberben már 3255 milliárd forint volt ebben a kategóriában, amelybe a többi között a készpénz- és számlapénzállomány, a lekötött betét, a befektetési jegy és az ingatlan is beletartozik.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.