BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyarország egyik legeredményesebb befektetése a Magyar Állampapír Plusz

A legfrissebb adatok szerint a júniusi bevezetése óta több mint 1981 milliárd forintot jegyeztek az új állampapírból – tájékoztatott Varga Mihály.

A várakozások felett teljesít a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+), június óta mintegy 2000 milliárd forintért vásárolt a lakosság az új megtakarítási formából – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter.

A Magyar Állampapír Plusszal az egész ország jól jár, a magyar emberek számára kiemelkedő hozamot kínál, egyúttal Magyarország stabilitását is erősíti

– mondta el Varga kiemelve, hogy a legfrissebb adatok szerint a júniusi bevezetése óta több mint 1981 milliárd forintot jegyeztek az új állampapírból. Mint mondta: a lakossági állampapíroknak köszönhetően a központi költségvetés adósságának a devizaaránya – az Államadósság Kezelő Központ nyilvántartása szerint – 2011. évi 52 százalékról 2019. július végére már 18,4 százalékra csökkent, így jelentősen mérséklődött az ország külső sérülékenysége.

Fotó: MTI/Kovács Attila

A kedvező folyamat – miszerint a magyar emberek ilyen nagy mennyiségben vásárolják az új állampapírt – azt jelenti, hogy bizalommal vannak az ország jövője iránt

– tette hozzá a tárcavezető.

Az MNB figyeli a lombardhitel-állományt

Nem volt még olyan hazai pénzpiaci instrumentum, amely ilyen rövid idő, három hónap alatt ilyen gyökeresen rendezte volna át a befektetési termékeket és a piaci szereplők befektetésekhez való viszonyát és mozgásterét, a lakossági megtakarítások szerkezetét és a megtakarítók attitűdjét – kommentálta a Blochamps Capital ügyvezetője a hírek szerint immár 2000 milliárd forint fölé kerülő Magyar Állampapír Plusz sikerét.

Felidézte, hogy a magyar gazdaság szereplői több mint 6000 milliárd forint készpénzt tartanak, ami a GDP 14 százalékát teszi ki. Ez nemzetközi és régiós összehasonlításban is magas, amelynek csökkentésében áttörést érhet el az új állampapír. A pénzügyminiszter szerint a MÁP+ a készpénzben tartott megtakarítással szemben azért is előnyösebb, mert magas kamatozású, adómentes, továbbá a legbiztonságosabb befektetési lehetőség, hiszen a tőke teljes összegére, valamint a kamatokra teljes körű az állami garancia.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.