BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbáncfű depresszió ellen

A lakosság több mint 40 százaléka hangulati zavarokkal küzd, tíz év alatt megduplázódott a depressziós betegek száma, s gyakori az öngyilkosság. Az őszi-téli depressziónak nevezett rendellenességre hatásos az orbáncfű hatóanyaga -- tudtuk meg Kassai-Farkas Ákos pszichiátertől.

A hazai gyógyintézményekben dolgozó 800 pszichiáter és 300 szakpszichológus egyre nehezebben tud megbirkózni a gyarapodó számú, hangulatzavarokkal küszködő betegekkel. A lakosság 43 százaléka szenved emiatt, s tíz év alatt 7 százalékról 15-re nőtt a depressziós tünetekkel kezelt betegek aránya -- tájékoztatott Kassai-Farkas Ákos, a Nyírő Gyula Kórház pszichiátriai osztályának főorvosa. Elmondta, hogy a kórház pszichiátriai osztályára kerülők között legtöbben az alkoholbetegek, második helyen a depressziósok vannak.

A főorvos szerint sokan leértékelik gondjaikat, nem veszik komolyan a tartós "rosszkedvet". Pedig a szakirodalomban már jól meghatározták a depresszió tüneteit. Kassai-Farkas doktor ezek között említette a levertséget, az érdeklődés csökkenését, a súlyváltozást, az alvászavarokat, a nyugtalanságot vagy gátlástalanságot, a fáradtságot, az érdektelenséget, a döntési készség romlását, súlyos esetekben pedig az öngyilkosság gondolatával foglalkozást. A szakemberek szerint azoknál valószínűsíthető a depresszió, akiknél a felsorolt tünetek közül öt legalább két hétig fennáll. Orvosilag elkülöníthető a depressziós zavar, ami elmúlik. A tartós levertség azonban testi panaszokat is okozhat, fontos a kezelése.

Megkérdeztük azt is a főorvostól, mi a véleménye a nemrég nálunk is forgalomba került, orbáncfű hatóanyagú Modigen kapszuláról, amit hangulatromlás, enerváltság, csökkenő szexuális érdeklődés és hasonló gondok ellen ajánlanak. Elmondta, hogy az orbáncfűből nyert hypericin hatóanyagot tartalmazó szert már Hippokratész is ismerte, majd tea formában gyomorpanaszokra alkalmazták. Később derült ki, hogy antidepresszáns hatása is van. A 80-as években Németországban és Dániában végeztek vizsgálatokat, s megállapították, hogy az enyhe depresszió kezelésére az orbáncfű hatásosabb a klasszikus gyógyszereknél. S az sem mellékes, hogy kevesebb a mellékhatása. A hypericin helyreállítja az agyban a hangulatromlásért felelős lecsökkent szerotoninszintet. Különösen hatékony a szezonális, őszi-téli depressziónak nevezett levertség kezelésére.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.