BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Boom előtt az online letöltés piaca

A digitáliszene-eladások az idén meghaladhatják a 222 millió eurót, 2009-re pedig elérhetik az 1,4 milliárdot is, ezzel a teljes zenei költés 12 százalékát adva. A Jupiter Research szerint a négy éve stagnáló amerikai zenei piac is lendületet kaphat az idén, de még messze lesz az 1999-es csúcstól.

Még ennél is optimistábbak a PricewaterhouseCoopers szakértői. Július végi tanulmányukban a 2002-ben 13, tavaly pedig 71 millió dollárosra taksált digitáliszene-piac mérete 2008-ra elérheti a 2,2 milliárd dollárt is. A sikeres növekedéshez azonban a Jupiter szerint némileg át kell szabni a mai értékesítési szemléletet. A digitális zenét komplex kínálati csomag részévé kell tenni, amelyben különféle csengőhangok, játékok és hirdetések egyaránt helyet kapnak.

Az elemzőcég ugyanakkor úgy véli: alaptalanok azok a félelmek, amelyek szerint a digitáliszene-fájlok hamarosan kiszorítanák a piacról a CD-ket. E helyett szerintük a számítógéppel lejátszható fájlokat főként tesztelésre veszik majd a felhasználók, s ha megkedvelték a számokat, később a teljes eredeti albumot is megvásárolják.

Az egyértelmű, hogy a digitális formátum húzza majd a piacot. Az elemzők szerint az idén 50 százalékkal nő az eladott MP3-lejátszók száma, jóval meghaladva az 5 milliót. Ugyanakkor úgy vélik, nincs szükség folyamatosan növekvő tárolókapacitásra, mert a vevők 77 százaléka egyszerre legfeljebb ezer dalt tárolna készülékén, függetlenül attól, hogy mekkora a tényleges zenegyűjteménye.

Csakhogy a digitális zenék értékesítésének felfutásához előbb rendet kellene teremteni a lejátszók piacán. Ma ugyanis a különböző online boltok többnyire csak egy-egy meghatározott fájlformátumot támogatnak, s ugyanez igaz a lejátszók szoftvereire is. Így, aki valamely gyártó készüléke (s így a vele szállított lejátszóprogram) mellett elkötelezte magát, az nem vásárolhat tetszőleges digitáliszene-üzletben. Az Apple iPodjai például nem tudják lejátszani a nagy versenytárs, a Microsoft technológiáját használó Napster-zenét.

Ezért is volt rendkívül fontos a RealNetworks azon július végi bejelentése, hogy olyan szoftveren dolgoznak, amely képes a forgalomban lévő legnépszerűbb lejátszó hardvereken futni, és valamennyi elterjedtebb fájlformátummal kompatibilis. A Harmony névre keresztelt program elterjedéséig azonban igencsak rögös utat kell még bejárni. Az Apple ugyanis mindeddig titokban tartotta az általa használt zenei másolásvédelmi és titkosítási rendszer részleteit. Márpedig, ha az új szoftver képes azt mégis kezelni, az könnyen perek sorozatához vezethet.

Eközben a Microsoft a bérelhető zenetechnikai megoldására koncentrál. A cég ettől a formától reméli ugyanis, hogy új fogyasztói réteget vonzhat a piacra. Az elképzelés szerint a zene- és videofájlok a kölcsönzési idő végén használhatatlanokká válnának, így a felhasználók alacsonynak ígért díj ellenében havonta más zenékkel tölthetnék fel hordozható lejátszójukat. (VG)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.