BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A világ legrégebbi számítógépes zenéje – Hallgassa meg!

Hatvanadik születésnapját ünnepli minden számítógépek őse, a Baby nevű gép. Ez alkalomból a BBC bemutatta azt az 1951-es hangfelvételt, amelyen egy Ferranti Mark 1-es számítógép által létrehozott zene hallható.

Az ősi számítógép a Baa Baa Black Sheep című gyerekdalt, és az In The Mood című jazz egy részletét játszotta fel a BBC lemezére 1951-ben, a Manchesteri Egyetemen. A zenét létrehozó Ferranti Mark 1-es a Baby Machine-nek nevezett ős-számítógép kereskedelmi forgalomban kapható változata volt.

Több számítógép is verseng a legrégebbi zenefelvétel címéért, az angol computer most egy IBM mainframe gépet győzött le, amely 1957-ben szólalt meg. És bár a legkorábbi számítógépes zene címét Ausztrália követelné magának CSIRAC nevű szerkezetével, erről az eseményről vagy nem készült hangfelvétel vagy még nem találták meg. Így jelen pillanatban a Manchesterben készült BBC felvétel a világ legrégebbi, számítógép által generált zenéje.

Hallgassa meg a felvételt itt!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.