BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hol vannak a világ legjobb repterei? Fotók

A Skytrax vállalat több mint nyolc millió kérdőívet töltetett ki a légiutasokkal, akik negyven kategóriában értékelték a repülőtereket. A biztonságtól az étkezésig mindent figyelembe vevő felmérés alapján elkészült a világ tíz legjobb repterének listája.

A résztevők 2007-2008-ban tíz hónapos időszak alatt töltötték ki azt a 8,2 millió kérdőívet, amely a Skytrax felmérésének alapját képezte. A kérdések érintették a reptéri étkezést, a biztonságot, a csomagokkal kapcsolatos szolgáltatásokat és a személyzet megítélését is – írja a Forbes.

Az eredmények alapján elmondható: az ázsiai országok ezen a téren is jól teljesítenek. A hong kongi nemzetközi repülőtér hetedszerre kapta meg a világ legjobbjának járó címet jó hírnevének és rendkívüli hatékonyságának köszönhetően. A második helyet Szingapúr, a harmadikat Szöul érdemelte ki. Az előkelő hármast a japán Kansai és Kuala Lumpur reptere követi. Európa osztozik a fennmaradó pozíciókon, ezen belül a müncheni reptér szerepelt a legjobban. Az üldözők közé tartozik Koppenhága és Zürich, majd az európaiak közül utolsóként Helsinki. A listát a fokvárosi repülőtér kerekíti ki tízre.

Érdekesség, hogy a viszonylag jó szereplés ellenére egyetlen amerikai légi kikötő sem léphetett a legjobb tíz közé, a legjobban szereplő San Francisco csak a tizenegyedik helyig jutott. Edward Plaisted, a Skytrax vezérigazgatója úgy véli, a sikertelenség oka a fejletlen infrastruktúra. Ezt igazolhatja az a tény is, hogy a toplistán szereplő repterek mindegyik a XXI. századnak megfelelő szolgáltatásokkal rendelkezik, mint az ingyenes wi-fi vagy a repteret a belvárossal összekötő gyorsvasút.

A szöuli reptér ennél is tovább megy: a gyerekek játszóházban tölthetik a várakozás idejét, az üzletemberek számára külön helyiséget tartanak fent. Sőt, a reptér honlapján a szükséges várakozási időt figyelembe véve helyeztek el javaslatokat a minél kényelmesebb időtöltésre. Nem panaszkodhatnak a kevésbé jól szereplő müncheni reptér utasai sem: kedvük szerint tölthetik az időt minigolfozással, megszépülhetnek a kozmetikában vagy beülhetnek a hatvan férőhelyes moziba.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.