BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bajban a vállalkozók: Az átlagbér után kell járulékokat fizetni Szlovákiában?

A szlovákiai vállalkozók mintegy kilencven százaléka jelenleg a minimálbér után fizeti az egészségügyi és társadalombiztosítási járulékot.

Viera Tomanová munka-, szociális- és családügyi miniszter is "rájött", hogy ebből évek múlva adódhat majd probléma, mert nyugdíjuk nem fogja elérni a létminimumot sem. Tomanová azonban ahelyett, hogy támogatná a többpilléres rendszert, amely azon alapszik, hogy a mostani fiatalok a "saját zsebükbe" spóroljanak, az államkasszába gyűjtené a pénzt, hogy aztán onnan osszák szét a majdani nyugdíjasoknak az öszszekuporgatott filléreket - írja a bumm.sk.

Felmerült egy javaslat, mely szerint a járulékot más kivetési alapból számítanák ki. Viera Tomanová elmondta, egyelőre még nem tudják, hogy a jövőben mi alapján állapítják majd meg a legalacsonyabb járulék összegét, lehet, hogy az átlagbérből. Ezt azonban mindenképpen úgy kell meghatározniuk, hogy a vállalkozók nyugdíja legalább a minimálbért elérje. Jelenleg a 8100 koronás (mintegy 65 ezer forintos) kivetési alapból számolva nyugdíjuk jóval a minimálbér alá esik. Így aztán rá lesznek szorulva az állami támogatásra, melyet az aktív dolgozóknak kell pótolniuk.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.