BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Emberi melléktermékből energia – metánerőmű San Antonióban

San Antonio városának vezetése úgy döntött: új elemmel egészíti ki a város energiaellátását. A lakosság évente 140 ezer tonna úgynevezett biszolidot termel, amelyet metán gázzá lehet alakítani. A szennyvízelvezetők termékei így hasznosulnak.

"Akár máshogy is nevezhetik" - jegyezte meg a San Antoniói vízhálózatot üzemeltető Steve Clouse, arra utalva, hogy a hétköznapi emberek máshogy írják le a szennyvízcsatornákba ömlő anyagokat. A lényeg, hogy az emésztés végtermékéből metán állítható elő, amely felhasználható az energiatermelésben – írja a Reuters.

A város ezért megállapodást kötött az Ameresco vállalattal, amely metánt állít majd elő a város lakóinak hulladékából. Miután begyűjtötték, a gázt megtisztítják, szűrik és a szabadpiacon hozzák forgalomba. Kisebb létesítményeket már korábban is működtettek metánból előállított energiával, de San Antonio az első város, amely ilyen volumenben foglalkozik a metánnal. Ez azt jelent, hogy – először az Egyesült Államokban – a lakosok által termelt szenny több mint 90 százaléka újrahasznosul.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.