BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Előny az íreknél? Versenyaggályok a banki garanciák miatt

Az EU versenyfelügyeletért felelős biztosa "szoros kapcsolatot" tart fenn az ír kormánnyal, amely bejelentette: teljes garanciát vállal a hat legnagyobb bankjában elhelyezett vagyonért, akár az Egyesült Királyságban is.

Az ír kormány bejelentette: teljes garanciát vállal minden letétért, kötvényért és hitelért, amelyet az ország hat legnagyobb bankja vagy építőipari vállalata közül bármelyikben helyeztek el.

A két évre tervezett mentőcsónakban az Allied Irish, a Bank of Ireland, az Anglo Irish Bank, az Irish Life and Permanent, az Irish Nationwide Building Society az Educational Building Society található – tudósít a BBC.

Mivel a garancia a pénzintézetek egészére kiterjed, így az Egyesült Királyságra is kiterjed, ezzel pedig – a félelmek szerint – jogosulatlan előnyhöz juttatja az ír bankokat angol földön. Neelie Kroes, az EU versenyért felelős biztosa jelenleg is tárgyal Dublinnal a kérdésben, az ír kormány pedig közlése szerint újra áttekinti javaslatát. Az államok kezességvállalásának újragondolását szorgalmazta Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.