BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

GM, Daimler, BMW - Így készülnek a nehéz időkre az óriások

Most már egyre világosabban látszik, hogy a pénzügyi válság az autóipari vállalatokat érinti talán a legerőteljesebben, részvényárfolyamuk folyamatosan zuhan.

Sorra jelentenek be hoszszabb-rövidebb ideig tartó leállásokat a gyártók, más cégek elbocsátásokkal kénytelenek átvészelni a válságos időszakot. Legutóbb a Daimler jelentette be, hogy öt héten át szünetelteti a gyártást. December 11-én állnak le, és csak január 12-én indulnak újra. A társaságnál azt is közölték, hogy az ez évi célt erőteljesen visszafogják, és takarékossági programba kezdenek.

A vállalat harmadik negyedévi adózás előtti (EBIT) eredménye 648 millió euróra csökkent a tavalyi azonos időszakban elért 1,9 milliárdról. A forgalom 7 százalékkal, 23,8 milliárd euróra esett vissza.

A szűkülő kereslet miatt a General Motors is csaknem valamennyi európai üzemében átmeneti leállást rendelt el, és a későbbiekben is az igényekhez alkalmazkodva tartanak termelési szüneteket. Az Opel Németországban a múlt hét elején – szeptember óta már a második alkalommal – állt le két hétre, Bochumban. Eisenachban október végén lesz megszakítás a gyártásban, s Antwerpenben, valamint Ellesmere Portban szintén szünetelnek két hétig.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.