A negatív árverseny lényege, hogy a sütőipari cégek rákényszerítik az alacsonyabb árakat a beszállítókra, azok akarata ellenére. Elképzelhető, hogy a kedvezőtlen tendencia egyes cégeknél a lisztminőség rovására megy – közölte a Világgazdasággal Lakatos Zoltán, a Gabonaszövetség elnöke.
A gondot az okozza, hogy őszszel a lisztárak nagyobb mértékben estek, mint amekkora változást a búzaárcsökkenés indokolt volna. A malmok a tavalyi árrobbanás nyomán tonnánként 50-60 ezer forintért jutottak alapanyaghoz, a piacon pedig 80-85 forintos kilónkénti átadási árak alakultak ki. Az idei aratás után viszont a cégek – a jobb termés és a világpiaci spekuláció miatt – átlagosan 40 ezer forintért vehettek búzát, és megkezdték a lisztárak "viszszarendezését" is.
Az új helyzetben azonban – állítják a vállalatok – az olcsóbb búzának minimum 75 forintos átadási lisztár felelt volna meg, de ez több esetben kilónként 70-ig süllyedt. Ezért egyes cégek – a veszteségek mérséklése érdekében – olcsóbb alapanyagok vásárlásával csökkentik átlagköltségeiket. Ágazati szakértők szerint a feldolgozók közötti negatív árversenyhez az vezetett, hogy a sütőipar – kihasználva a kínálativá vált búzapiacot – leszorította a lisztárakat.
A cikk teljes terjedelemben itt olvasható
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.