BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Más a hibás? A kkv-k siralmasnak látják helyzetüket

Az Üzlet&Siker felmérése 2008 harmadik negyedévében a kintlévőségekről ad tájékoztatást. Az 1500 megkérdezett 96 százaléka rendelkezik kintlévőséggel, amit az estek többségében nem tud kezelni.

Az Üzlet&Siker magazin megbízásából a kintlévőség-behajtásra specializálódott Best Capital Kft. 1500 fős mintán végez negyedévente felmérést cégtulajdonosok illetve felsővezetők körében. A legfrissebb, 2008. harmadik negyedévének folyamatait feldolgozó felmérés szerint a kintlévőségek, azaz a határidőn túli, eddig be nem érkezett bevételek terén elég siralmas a helyzet. Nem csupán a kintlévőségek mértékét, hanem tendenciáját tekintve is borúlátóak a kis- és középvállalkozások.

A megkérdezett vállalkozók 66 százaléka szerint romlott a mögöttünk hagyott fél év során, de csupán 30 százalékuk véli úgy, hogy a következő 6 hónapban tovább romlik majd a helyzet. A megkérdezettek többsége (71 százalék) a kellemetlen változások okaként külső körülményeket jelölt meg.

A megkérdezetteknek csak 4 százalékának nincs kintlévősége. A fennmaradó 96 százalék egyértelműen a rossz gazdasági körülményeket okolja a helyzetért és nem a cégének belső ügyeit. Ráadásul a vezetők felének semmilyen koncepciója vagy stratégiája nincs a kintlévőségeik kezelésére.

A változást bizonytalan vagy negatív irányba prognosztizálják, illetve az eddig használt módszereket nem tartják hatékonynak. Szembetűnő viszont, hogy azoknál a cégeknél, amelyeknél a kintlévőségek csökkentek az elmúlt fél évben, az okokat 93 százalékban "saját házuk táján" keresték.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.