BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Visszatámad az Intel! Mi lesz az A.M.D.-vel?

Röviddel azután, hogy az AMD bejelentette: két cégre oszlik a túlélés érdekében, az Intel vizsgálatot kezdeményez az átalakulás miatt. A két gyártó között több keresztlincesz-szerződés él.

Az A.M.D. nemrég jelentette be, hogy két abu-dhabii illetőségű befektetési csoport segítségével kiszervezik a félvezetőgyártást a cég profiljából, két részre osztva a vállalatot. Az egyetlen riválisnak számító Intel ügyvédei most vizsgálatot indítottak a cég ellen.

A két gyártó között több keresztlicensz-szerződés is él, melyek közül a legelső 1976-ban köttetett. Azóta több megállapodás is született, amik lehetővé tették, hogy felhasználhassák egymás szabadalmaztatott módszereit – írja a prohardver.

Ezek közül az egyik legfontosabb az x86-os mikroprocesszor (a PC-gyártáshoz szükséges alaptípus) gyártásának a joga. Ezt a keresztlicensz-szerződést legutóbb 2001 májusában újították meg, így 2011 január elsejéig érvényes. A szellemi tulajdon felhasználásáért cserébe az A.M.D. minden egyes legyártott és értékesített processzor után díjat fizet az Intel részére. A megállapodás egyik, és talán legfontosabb kitétele az, hogy senki nem szerezhet 50%-nál nagyobb tulajdonrészt az A.M.D.-ben, különben azonnal érvényét veszti.

Mint hogy az x86 szabvány használata pillanatnyilag elengedhetetlen a processzor gyártáshoz, kérdéses, mi lesz az A.M.D. sorsa, ha az Intel bebizonyítja igazát.

Az Intel szóvivője kijelentette: mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy szellemi tulajdonukat és ezáltal a részvényeseiket megvédjék. Arra kérte az A.M.D.-t, hozza nyilvánosságra az ügylet részleteit. Ennek a másik fél egyelőre nem tett eleget.

Az A.M.D. szóvivője Drew Prairie, a Computerworldnek tett nyilatkozatában elmondta, hogy gondosan és körültekintően cselekedtek, hogy az ezekben a szerződésekben foglaltak ne sérüljenek a kettéválás végrehajtása során.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.