BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A legerősebb is szenved - Leminősítette a Toyotát a Fitch

A hitelminősítő intézet a jen árfolyamának alakulásával és az autóipar gyengélkedésével magyarázza, hogy AAA-ról AA-ra minősített le a japán gyártót.

Az AA minősítés, ami a korábbi AAA-hoz képest borúsabb jövőt és kevesebb kiszámíthatóságot jelent, több faktor révén jött létre. A Fitch indokai között szerepelt a világszerte gyengélkedő autóipar, a jen árfolyamának kedvezőtlen alakulása az előállítási költségek emelkedése – jelenti az AP.

A tokiói tőzsdén 4.6 százalékot veszített értékéből a Toyota a negatív hír bejelentését követően. A döntés megemelheti az autók hitelezési költségit is, bár a cég szóvivője szerint a leminősítés nem lesz rossz hatással a vállalat teljesítményére. "Hiszünk abban, hogy a befektetőink bíznak a Toyota erejében és biztos pénzügyi alapjaiban" – közölte Paul Nolasco.

A Fitch úgy nyilatkozott: az autóipar gyengélkedésének hatása olyan erős, hogy még a legerősebb szereplő, a Toyota is megérzi. A másik két nagy hitelminősítő, a Moody''s és a Standard & Poor''s a japán gyártót továbbra is a legjobb, AAA kategóriába sorolja.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.