BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jöhet az iráni gáz

Irán és Törökország közösen építi fel a két ország határáig azt az iráni gázvezetéket, amelyen majd Európába is eljuthat az iráni földgáz.

Golam Hosszein Nozari iráni olajminiszter és török kollégája, Hilmi Güler aláírta az évi 35 milliárd köbméter kapacitású és 1850 kilométer hosszú gázvezeték építéséről szóló megállapodást, jelenti a Fárszi hírügynökség. A két ország közösen építené meg a dél-iráni Asszalujeh kikötőből az ország északnyugati részén lévő, s a török határon lévő Bazargan településig a csövet.

A megállapodás szerint török cégek beszállhatnak a Dél-Fárszi partmenti gázmező fejlesztésének három szakaszába is. A területen felhozandó gáz felét Törökország veheti majd meg a két miniszter közös nyilatkozata szerint. A mezőfejlesztés mindhárom szakaszában napi 25 millió köbméter gáz felhozatala a cél.

Törökország jelenleg is vásárol iráni gázt, körülbelül évi tízmilliárd köbmétert. Közben Irán maga napi 25 millió köbméter gázt importál Türkmenisztántól. Az eredeti, 2007-ben született iráni-török gázszerződés ellen Washington kifogást emelt, elvárva, hogy a NATO-tag Törökország szakítsa meg üzleti kapcsolatát Iránnal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.