BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nézze meg 2009 legbiztonságosabb autóit! Képgaléria!

Az amerikai közlekedésbiztonsági szervezet ebben az évben is összeállította a szerinte legbiztonságosabbnak tekinthető modellek listáját. A rangsorban a Ford és a Volvo szerezte meg a legtöbb pozíciót.

Az Insurance Institute for Highway Safety, vagyis az autópálya-biztonságot felügyelő amerikai szervezet állította össze a legbiztonságosabbnak ítélt autók idei listáját. A Ford és a Volvo összesen tizenhat pozíciót tudhat a magáénak, ezzel a két márka nyerte el az év legbiztonságosabb autója címet – tudósít az AP.

A második vonalba tartozik a Honda, tizenhárom győztes modellel. "Függetlenül attól, hogy milyen típusú autót szeretne valaki vásárolni, a lista segítségével kiválaszthatja az optimális biztonságot adó modellt" – vélte Adrian Lund, a szervezet elnöke.

A lista elkészítésekor frontális, oldalról és hátulról érkező ütések során mérték az autók biztonsági szintjét. A versenyben való részvételhez ma már elengedhetetlen az elektronikus stabilizátor (ESC).

A Ford legjobban szereplő típusai a Fusion és a Mercury, vagyis a közepes méretű modellek. Jó helyezést szerzett még az F-150 pickup, a sportkategóriából a Edge és a Flex. A kisebb SUV-ok csoportjában a Ford a Mercury Marinerrel és az Escape-el győzött.

A nagyarányú győzelem épp jókor jött a gyárnak, hiszen a Ford vezérigazgatója, Alan Mulally a múlt héten azzal érvelt Washingtonban, hogy a cég folyamatosan fejleszti termékei minőségét – így próbálva meggyőzni a politikusokat a támogatás szükségességéről.

A Honda és leányvállalat, az Acura is szinte minden kategóriában szerzett győzelmet. A listára kerülő modellek között olyan sikertörténetek szerepelnek, mint az Accord vagy a Civic, de a Honda Fit a listák történetében először megszerezte a biztonságos miniautó címet is. A SUV kategóriában a cég az Acura MDX és RDX modellekkel győzött.

A Toyota legsikeresebb modellje a Corolla és a RAV4 voltak, összesen öt modell került fel a kínálatból a listába.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.