BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A biztonságról beszéltek, leszállították őket a repülőről

Kilenc muszlim utast szállított le a reptéri biztonsági szolgálat az AirTran Orlandóba tartó járatáról, mert arról beszélgettek, melyik ülőhely a legbiztonságosabb. A társaság szóvivője szerint félreértés történt, aminek nincs köze az utasok külsejéhez.

A kilenc utas tegnap délután indult volna Orlandóban a Reagan Nemzeti Reptérről. A biztonsági szolgálat valami okból eltiltotta őket az utazástól – tudósít a Washington Post. Később az FBI segítségévek tisztázták az ügyet: a szövetségi nyomozók szerint félreértés történt. A kilenc utas nem tehette át foglalásait egy másik járatra, ezért újra ki kellett fizetniük a repülőjegyeket.

Az egyik őrizetbe vett utas, Kashif Irfan elmondta: az incidens akkor kezdődött, amikor bátyja, Atif a repülésbiztonságról kezdett beszélni – azt vitatták meg, melyik ülésen érdemes utazni. Irfan szerint a bátyja annyit mondott: "Nahát, éppen a hajtóművek épp itt vannak az ablakom mellett" – mire a biztonságiak leszállították őket.

Irfan szerint külsejük miatt fogták el őket: a hat felnőtt közül öten dél-ázsiai származásúak és mind a hatan a muszlim hagyományoknak megfelelően öltözködik. A kilenc utas közül nyolcan az Egyesült Államokban születtek.

Az AirTran szóvivője elismerte a tévedést, de hangsúlyozta, hogy a cég csak a vonatkozó szövetségi szabályzatot követte. Mint mondta, az emberek meghallották a beszélgetést és rosszul értelmezték, ez független attól, hogy éppen muszlimokról volt szó.

Mint mondta, a pilóta döntött úgy, hogy elhalasztják a felszállást – mind az utasok panaszai, mind a fedélzeten tartózkodó légimarsallok jelentései miatt. Mind a 109 utast leszállították és újra átvizsgálták őket, a járat két órával később és kilenccel kevesebb utassal indult el Orlandóba.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.