BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az EU "ránk erőszakolná" a génmódosított terményeket

Felszólította Brüsszel Magyarországot és Görögországot, hogy újra nyissa meg határait az amerikai Monsanto MON810-es jelű génmódosított (GMO) kukoricagénjének forgalmazása és köztermesztése előtt – értesült bizottsági forrásból az ANSA olasz hírügynökség.

Az Európai Bizottság azzal a francia javaslattal sem ért egyet, hogy az unió függessze fel a MON810-es köztermesztését. Párizs azt szorgalmazza, hogy lépjen életbe úgynevezett védzáradék a köztermesztés felfüggesztése érdekében.

A francia és a görög esetben februárban egy szakbizottság vizsgálja meg technikai szinten a javaslatot, Magyarország ügyét pedig márciusban a környezetvédelmi miniszterek tanácsa vitatja meg. Brüsszel már másodszor szólítja fel hivatalosan Magyarországot a köztermesztési és forgalmazási GMO-tilalom feloldására – állapítják meg szakértők. (A hazai moratórium – ötpárti parlamenti támogatottsággal – 2006 óta van hatályban.) Az EB először két éve hívott fel a stop megszüntetésére, de a környezetvédelmi miniszterek tanácsa nem fogadta el a bizottsági álláspontot.

Ágazati vélemények szerint a miniszteri testület most is hasonlóan dönthet, így az EB újabb fellépésének egyelőre várhatóan nem lesz gyakorlati következménye. Ugyanakkor elképzelhető, hogy a bizottság előbb-utóbb az Európai Bírósághoz fordul, ha Magyarország a moratóriumot nem számolja fel – vélik szakértők.

Az EB ugyanis nem tartja elfogadhatónak azokat a tudományos bizonyítékokat, amelyeket Magyarország a tilalom fenntartása érdekében mostanáig benyújtott. Egyébként a hazai gabonatermelők is egyre inkább a stop felszámolása mellett érvelnek, mert a jelenlegi helyzet versenyhátrányt okoz a számukra a GMO-t termesztő EU-tagokkal szemben – állítják.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.