BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egymás után állnak le a magyar cégek a gázhiány miatt

Miután szerdán reggel 8 órától az FGSZ Földgázszállító Zrt. (FGSZ) elrendelte a második kategóriába tartozó ipari nagyfogyasztók földgázellátási korlátozását is, a hazai társaságok egymás után jelentik be a termelés leállítását.

Tíz órától leállt az esztergomi Suzuki autógyár termelése, ugyanis a szokásos 4500 köbméter gáz helyett csak 2 ezret kap óránként. Ruska Viktória, a társaság kommunikációs vezetője elmondta, hogy a gyár működése, de különösen a festőüzem igen energiaigényes, ezért nem volt más választása az igazgatóságnak.
A dolgozókat hazaküldték, és arra számítanak, hogy hétfőn újraindíthatják a gyártást.

Ezzel szemben a győri Audi arról tájékoztatott, hogy a gázkorlátozás még nem érintette működését. Lőre Péter pr-igazgató azzal magyarázza ezt, hogy a vállalat csupán bizonyos mechanikus megmunkáló gyáregységeinél használ gázt bizonyos fődarabok felületi edzésére, másrészt a társaság nem gázzal fűt, hanem távhőt vásárol. Így akkor sem lesz gond, ha a szokásos téli leállás után a jövő héten megkezdődik a termelés a járműgyárban is, illetve a motorgyár ezen a héten még nem üzemelő egységeiben. Az Audi Hungaria a fentiek miatt - teljes kapacitású termelés esetén is - csupán 50 köbméter gázt használ óránként.

Kató Aladár, a Tondach Magyarország Zrt. vezérigazgatója cégére nézve tragédiának nevezte azt, hogy szerda 12 órától rájuk is vonatkozik a gázkorlátozás. Az MTI kérdésére elmondta: a négy cserép- és egy téglagyárban 10 órától csökkentik a kemencék fűtését, hogy délre az óránkénti 5100 köbméteres földgázfogyasztást 600 köbméterre mérsékeljék. Emiatt az égetés alatt álló termékek harmada selejtté válik. A majdani újraindítás pedig több napba telik - mondta a vezérigazgató. Az alkalmazottakat a szerda délutáni műszaktól kezdve szabadságra küldi a Tondach mind az öt gyárában. A termelés-leállás veszteségét egyelőre a csornai cserépgyárban kalkulálta Kató Aladár: itt óránként 230 ezer forint nettó árbevétel kiesés éri a céget, ezt napi 24 órával kell szorozni. Jelentős gázfelhasználási korlátozásokra számíthat mától vagy holnaptól több nagy hazai tejipari vállalat is - közölték a VGO-val ágazati szakértők.
Értesüléseink szerint az intézkedés a szegedi Sole-Mizo Zrt.-t és a zalaegerszegi Pannontej Zrt.-t érinthetik. E társaságok a második gázkorlátozási kategóriába tartoznak. Elképzelhető, hogy a cégeknek le kell állniuk a termeléssel. Információink szerint a piaci szereplőket tömörítő Tej Terméktanács és az ágazati termelői érdekképviseletek levélben fordultak az illetékes minisztériumokhoz annak érdekében, hogy a korlátozás a tejipari cégekre ne terjedjen ki. A vállalatok leállásával ugyanis akadozna a lakosság frisstej ellátása, a felvásárolatlan tej pedig az állattartóknál maradna.

A gázkorlátozás miatt leállította a termelést szerdán a Hankook rácalmási gumiabroncs gyára; a munka várhatóan pénteken az éjszakai műszakban kezdődhet újra - mondta el a cég szóvivője Roy Katalin. A vállalat a gázkorlátozás szempontjából a második kategóriába tartozik, ezért az üzemben teljesen le kellett állítani a munkát. Mint a szóvivő elmondta, a rendszert le kellett hűteni, s ha megkapják az engedélyt a pénteki újraindításra, az újbóli felfűtés után kezdődhet meg a termelés. A leállás jelentős termeléskiesést jelent a cégnek.

A gázkorlátozás miatt az óránkénti 11 ezer köbméter helyett 7 ezer köbméternyi gázt használhat fel szerdán déltől a székesfehérvári könnyűfémmű, az Alcoa-Köfém Kft. Emiatt mérsékelni kellett a legnagyobb gázfogyasztó berendezések teljesítményét, s úgynevezett hőntartásra állították át az öntőkemencéket, továbbá a hőkezelő és előkészítő kemencéket. Tájékoztatása szerint első lépésként egyelőre azokat a műszaki intézkedéseket hozták meg, amelyek szükségessé váltak ahhoz, hogy megfeleljenek a gázkorlátozás feltételeinek. A cég alumíniumöntvény-, csomagoló és fogyasztási termékeket állít elő, a gépjármű- és egyéb ipari piacokra.

A 950 főt foglalkoztató Zoltek Rt. szerdán déltől a korábbi mennyiség negyedére csökkenti a szénszál előállítását nyergesújfalui üzemében. Horváth Sándor, a vállalat vezérigazgatója szerint a folyamatos üzemben termelő gyárban több napig tart a berendezések szakszerű leállítása. A Zoltek Co. a texasi üzeme mellett a világ legnagyobb szénszálgyártó bázisát alakította ki a Komárom-Esztergom megyei településen.

A terméket a repülőgépiparban, a sportszer- és a gépkocsigyártásban, valamint a szélerőművek lapátjainál használják. A MÁV Gépészet Zrt.-hez tartozó, illetve önálló társaságokban működő egyes vasúti járműjavítókat érint a gázfogyasztás korlátozása, ám ez a vasúti forgalom lebonyolítását nem befolyásolja - mondta Sigulinszki Tibor, a MÁV Zrt. szóvivője szerdán az MTI érdeklődésére. Hozzátette: a MÁV Zrt. utaskiszolgálási létesítményei - állomásai, pályaudvarai - egyelőre nem tartoznak a korlátozás hatálya alá. A MÁV Gépészet Zrt. a MÁV-START kocsijainak vizsgálatát mindenképpen biztosítja alternatív fűtésű műhelyekben.

Húsellátási gondok is lehetnek - a szegedi Pick csaknem teljesen leállt. A gázkorlátozások miatt nem kizárt, hogy húsellátási gondok lehetnek - közölte Kovács László, a cég elnök-vezérigazgatója.

A Hungerit szintén termeléskorlátozásról számolt be: a társaság  körülbelül negyedére csökkentette kapacitásait és a műszakok "széthúzásával" igyekszik reagálni a helyzetre.

A tatabányai Suoftec Kft., szerdán délután két órától a korábbi gázmennyiség 20 százalékát kapja meg a ezért leállították a termelést és a dolgozókat ideiglenesen szabadságra küldték – tájékoztatott Szalay Géza gyárigazgató. A közlés szerint a megszabott időre pontosan végrehajtották a gázkorlátozásból rájuk vonatkozó tennivalókat. A melegüzemi részek leálltak, azonban a már kiöntött, illetve kovácsolt alumínium keréktárcsákat a még működő festő és más részlegekben készre gyártják.

Szerdán részben, csütörtöktől pedig az egész üzemben leállt, illetve leáll a termelés a nagyatádi cérnagyárban. Ezt Horváth László, a Coats Crafts Hungary Kft. termelési vezetője közölte. A vezető elmondta, hogy a gyár kettes kategóriájú nagyfogyasztó, ezért a központi fogyasztási korlátozás rájuk is vonatkozik, más energiahordozó használatára pedig nincs lehetőségük. A délutáni műszakosok egy része már el sem kezdte a munkát, néhány részlegben még szerda délután és éjszaka dolgoznak, ám csütörtöktől teljesen leállnak, a mintegy 500 dolgozó a héten szabadságon lesz - közölte a termelési vezető. Hozzátette: amennyiben hétfőn ismét munkába tudnak állni, s ezt nagyon remélik, akkor nem lesz jelentős a kiesés.

Az észak-borsodi Kazincbarcikán lévő BorsodChem Zrt. termelése a lehető legalacsonyabb szinten folyik és jelenleg minden szerződéses követelménynek eleget téve működik - tájékoztatott Vécsey Renáta, a vállalat kommunikációs irodájának vezetője. A társaság termelése a lehető legalacsonyabb szintre korlátozottan folyik.  A közlemény szerint amennyiben a gázellátás helyzete tovább romlik, további korlátozás kerül elrendelése, az a cég működését nagymértékben negatívan befolyásolja.

Áll a termelés szerda délutántól a Kravtex cégcsoporthoz tartozó mosonmagyaróvári Kühne gyárban – tájékoztatott Krankovics István, a cégcsoport ügyvezető igazgatója. Az új helyzetből származó napi veszteséget még nem számszerűsítették, az üzleti partnereket viszont már értesítették arról, hogy az új Credo autóbuszok átadása késlekedhet, amennyiben a gázkorlátozás elhúzódik - mondta az ügyvezető igazgató.

Mindeközben Sinkó Ottó, a Videoton vezérigazgatója szerint nem a termelő üzemekben, hanem például az iskolákban kellene először csökkenteni a gázfogyasztást.

A gázkorlátozás miatt leállította a termelést szerdán a Hankook rácalmási gumiabroncs gyára is; a munka várhatóan pénteken az éjszakai műszakban kezdődhet újra - mondta a cég szóvivője.

A miniszterelnök kezdeményezése alapján úgy döntött az Országos Érdekegyeztető Tanács, hogy január 10-e, szombat mégsem lesz munkanap.

Szlovákiában a Peugeot és a Kia is bejelentette: holnaptól leállnak a termeléssel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.