BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ukrajna ismét aláírta a megfigyelőkről szóló megállapodást

Ukrajna hétfőn aláírta a gáz áramlását ellenőrző megfigyelőkről szóló megállapodást immár minden kiegészítés nélkül - közölte hétfőn a Gazprom sajtóosztálya.

A Gazprom küldöttsége, mielőtt Brüsszelbe indult volna, hétfőn reggel Kijevben tárgyalt. Előzőleg Kijev a Moszkvában szombaton aláírt dokumentumhoz titkosított kiegészítést csatolt, amelyről értesülve Dmitrij Medvegyev elnök vasárnap éjszaka megtiltotta a kormánynak a megállapodás elfogadását, vagyis az európai gázszállítások felújítását. Ezt követően Vlagyimir Putyin kormányfő minderről tájékoztatta José Manuel Barrosót, az EU Bizottságának elnökét, aki - noha az EU-ban úgy ítélték meg, hogy az ukrán deklaráció nem akadályozza a szállítások felújítását - Julija Timosenko ukrán kormányfőt hívta fel telefonon, s ezt követően azt mondta, sikerült meggyőznie az ukrán felet.

Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója még vasárnap késő éjszaka sajtóértekezleten mondta el, hogy a kiegészítés egyebek között napi 21 millió köbméter gáz ingyenes szállítását követeli az energiahordozó továbbítása technológiai szükségleteinek fedezésére. Miller hangsúlyozta: az érvényes szerződés szerint a szükséges mennyiséget a tranzitországnak kell biztosítani, saját készleteiből, vagy úgy, hogy megvásárolja. "Ez a lopás legalizálását célzó kísérlet" - jelentette ki Miller. Azt is szóvá tette, hogy a Naftogaz továbbra sem vállal semmiféle garanciát a tranzit továbbítására.

Ukrajna a viszály során végig arra hivatkozott, hogy csak a tranzit technológiai szükségletéhez vett le gázt az Európának szánt szállítmányokból, míg a Gazprom mindvégig lopásnak nevezte a tranzit megcsapolását és azt állította, hogy Ukrajna saját szükségleteit fedezi ilyen módon. Ezzel kapcsolatban a Kommerszant című lap a Gazprom forrásaiból úgy értesült, hogy az ukrán fél a továbbításhoz technológiai célból szükséges gázért vasárnap reggel ezer köbméterenként 201 dollárt ajánlott, de az orosz fél ragaszkodott a 450 dolláros árhoz, s ugyanennyire tartja az Ukrajnának idén szállítandó gáz árát is.

A Naftogaz szerint 450 dolláros gázár mellett a tranzitdíjnak a jelenlegi - és szerződésben 2010 végéig rögzített - 1,7 dollár helyett 9,8 dollár kell emelkednie ezer köbméter/száz kilométerenként. A BBC brit műsorszóró értesülése szerint a titkosított kiegészítés megtiltotta volna a megfigyelő csoportban tevékenykedő Gazprom-szakembereknek a hozzáférést az ukrán gáztárolókhoz. A Komszomolszkaja Pravda című lapban Dmitrij Vidrin ukrán politológus úgy vélekedett: az oroszok előbb, az ukránok később jöttek rá, hogy nem akarnak szembekerülni Európával.

A megfigyelő csoport működése során azonban újabb botrányok törhetnek ki, például a tárolók ellenőrzésénél, ahol nehéz megmondani, kié a gáz, amelyet éppen kiemelnek - vélekedett az illető. Hozzátette: az Ukrajnának való gázszállítások ügye egyhamar nem fog megoldódni, s Kijevben politikai kérdéssé válik. Szergej Markov politológus, az állami duma képviselője szerint az egész viszály fő oka Viktor Juscsenko ukrán elnök, aki robbanást akar előidézni Ukrajnában, hogy elnöki kormányzást vezethessen be, s ehhez próbálta megszerezni a Nyugat támogatását, de nem járt sikerrel. A Vedomosztyi című lap elemzője arra hívta fel a figyelmet: mindaddig, amíg nem állnak rendelkezésre alternatív útvonalak a gáz számára, Moszkva és Kijev együttműködésre van kárhoztatva, mégpedig úgy, hogy az egyiküknek a gázra, a másikuknak a tranzitra van monopóliuma, s ilyen körülmények között mindig fennáll a veszély, hogy a tárgyalások túllépnek a pusztán gazdasági kereteken. A lapban egy másik elemző újra értetlenségének adott hangot Vlagyimir Putyinnak a viszályban vállalt aktív szerepe miatt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.